Política 30/12/2014

Nou escàndol a Caja Madrid: la direcció s'hauria embutxacat fins a 15 milions d'euros en sous irregulars

El FROB envia a la Fiscalia un expedient per investigar les retribucions que van rebre nou membres del comitè de direcció, entre ells Blesa i Sánchez Barcoj. S'haurien repartit la mateixa quantitat gastada en les targetes 'black'

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BarcelonaNou escàndol sobre la gestió de Caja Madrid. Molts ja van predir que el cas de les targetes 'black' seria només la punta de l'iceberg, i ara de la mà del FROB arriben noves irregularitats. En una nota de premsa, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària informa que ha acordat enviar a la Fiscalia un expedient relatiu a les retribucions que va rebre l'alta direcció de l'entitat nacionalitzada entre el 2007 i el 2010. Es tracta de nou persones, membres del comitè de direcció, que s'haurien embutxacat fins a 14,8 milions d'euros en sous irregulars, una quantitat molt similar a la defraudada amb les targetes 'black' emeses per Caja Madrid: 15,2 milions d'euros.

El gruix d'aquesta etapa investigada va ser sota la presidència de Miguel Blesa, que va cedir el testimoni a Rodrigo Rato el gener del 2010. Entre els investigats també hi ha l'ex director general financer de l'entitat Ildefonso Sánchez Barcoj, l'home que encapçala les despeses amb les targetes B.

L'expedient que el FROB envia a la Fiscalia analitza fins a quatre tipus d'actuacions irregulars. En primer lloc, l'augment dels sous de fins a un 26% (superior al previst), que després van alterar les indemnitzacions. En segon lloc, no hi ha documentació que fixi quins objectius havien de seguir els alts directius per rebre aquests sous milionaris. En tercer lloc, s'ha detectat que, per no haver de pagar un tram més d'IRPF, la part que superava el llindar s'enviava a un pla de pensions per evitar un gran impacte fiscal. I finalment, "s'han detectat possibles irregularitats en l'extinció de diversos contractes d'alts directius, així com en el pagament de diversos conceptes que es van fer a aquests directius, fonamentalment entre el 2009 i el 2010". El perjudici econòmic per aquest últim punt hauria tingut un impacte de fins a 9,1 milions d'euros.

stats