Política 17/01/2020

L'oposició pren mesures davant l'escàndol de l'IMAS

"No ocultarem que hi ha un problema", ha reconegut la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera

Alba Tarragó
4 min
Els membres del PP i Vox en el moment registren la petició de ple extraordinari al Consell de Mallorca

PalmaEl Partit Popular i Vox han registrat aquest divendres una petició de ple extraordinari al Consell de Mallorca després que la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, "s'hagi amagat una setmana i no hagi donat informació" amb relació a l'escàndol dels 16 menors tutelats per l'IMAS prostituïts, ha declarat el conseller portaveu del PP al Consell, Llorenç Galmés. Per la seva banda, el conseller de Vox Toni Gili ha criticat que Ciutadans no s'hagi adherit a la iniciativa.

Galmés ha explicat que aquest dilluns es varen posar en contacte amb el president de l'IMAS, Javier de Juan, per demanar-li explicacions sobre els 16 casos de menors tutelats prostituïts. Varen ser convocats per De Juan aquest dimecres. "En la reunió, que va durar trenta minuts, ni el conseller ni la directora insular d'Infància i Família, María Ángeles Fernández Valiente, no ens varen aportar gens d'informació i varen intentar donar normalitat als greus esdeveniments que s'han estat produint durant aquests darrers anys", critica.

En aquesta mateixa reunió, se'ls va traslladar la petició que Cladera donàs explicacions en un ple extraordinari. "Els hem donat dos dies per aclarir tota aquesta informació i no ho han fet, per això ens hem posat d'acord perquè es faci aquest ple", explica el membre del PP.

Galmés recorda que el proper ple està programat per al 13 de febrer i la seva proposta és avançar-lo "tan aviat com sigui possible, el proper dimarts o dimecres". A més, es queixa que "la presidenta està de festa en festa pels pobles de Mallorca" i que ni els ha convocat ni ha sortit a informar.

Catalina Cladera: "No ocultarem que hi ha un problema"

Catalina Cladera ha fet declaracions aquest divendres amb relació a la petició registrada -i acceptada pel Partit Socialista- de tres partits de l'oposició (PP, Cs i El Pi) perquè s'obri una comissió d'investigació sobre la gestió que ha fet l'IMAS en aquests 16 casos. Segons la presidenta, l'Institut "no mira cap a un altre costat en aquest tema, està treballant amb els menors". A més, defensa la "tasca complexa" dels professionals que cuiden dels menors.

Sobre la comissió d'investigació, ha indicat que no suposa cap problema i que donarà "més transparència", però ha demanat treballar "amb l'oposició" i "rebutjar de manera conjunta l'explotació infantil i combatre-la junts". El Partit Socialista va acceptar aquest dijous que s'obrís aquest òrgan sota la condició que la recerca inclogui les legislatures anteriors –de quan governava el PP–, que no interfereixi en la feina de la Fiscalia ni reveli dades de les víctimes.

"No ocultarem que hi ha un problema", ha reconegut la presidenta, que demana "responsabilitat, cura i discreció" i que "no es posi el focus en els menors, sinó en els adults, en qui fa demanda i qui fa l'explotació infantil". Cladera insisteix que "és un problema que té la societat" i que cal combatre "tots junts". En referència a la resta de partits polítics, ha assenyalat que "ara és el moment de sumar".

Cladera ha detallat que "fa anys que fa feina en això" i que l'IMAS ha anat millorant els protocols existents, va crear una comissió amb tots els actors implicats durant la legislatura passada i que, a més, organitza reunions periòdiques. "Demanam poder fer feina amb cura i prudència", afirma la presidenta, qui assegura que en els 16 casos "s'està treballant com toca, amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Fiscalia de Menors".

El PP demana el cessament de Javier de Juan i Vox el denuncia a la Fiscalia

Aquest mateix divendres el president del Partit Popular a les Illes Balears, Biel Company, ha demanat el cessament del president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, amb motiu de l'escàndol dels 16 casos de prostitució de menors tutelats de la institució pública. Juntament amb això, sol·licita la compareixença urgent de l'esmentat president, de la directora insular d'Infància i Família, María Ángeles Fernández Valiente, i de la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago.

Company també ha anunciat que el PP ha presentat al Parlament balear una convocatòria de la Diputació Permanent -òrgan encarregat d'assegurar la continuïtat de l'acció quan la cambra no es troba reunida- per tal de tractar el tema abans que acabi el mes de gener. Vox s'ha sumat tant a la petició de les compareixences com a la convocatòria de la Diputació Permanent, mesura que ha sol·licitat aquest divendres el diputat de Vox, Sergio Rodríguez, al Parlament.

Pel seu costat, el diputat al Congrés dels Diputats de Vox, Antoni Salvà, ha presentat quatre preguntes escrites al govern després d'haver conegut els 16 casos de menors explotats. Concretament, demana si el govern espanyol ha iniciat una investigació per aclarir els fets i si existeix un protocol unificat en el territori estatal per actuar davant aquests casos, entre altres qüestions.

En aquesta línia, el partit d'extrema dreta va denunciar aquest dijous davant la Fiscalia el conseller socialista i president de l'IMAS, Javier de Juan Martín, i "totes les persones que en siguin responsables", segons va explicar el partit d'extrema dreta en un comunicat. El president de la formació, Jorge Campos, va dir que De Juan "pot haver comès un greu delicte perquè sabia que això passava i no ho va posar a disposició de la Fiscalia". El líder de Vox considera que el president de l'IMAS podria haver facilitat la prostitució dels menors tutelats perquè "no es varen posar els mitjans necessaris per impedir-ho".

stats