Política 29/01/2022

Belloch (PSOE) creu que Catalunya genera un problema institucional més gran que el terrorisme

L'exministre socialista aposta per un govern dels socialistes i Ciutadans

2 min
L'exministre socialista Juan Albert Belloch

BarcelonaL'exministre espanyol de Justícia i Interior de l'últim govern de Felipe González, Juan Alberto Belloch, ha dit aquest dissabte en una entrevista a l'agència Efe que Catalunya, en termes institucionals, provoca una situació "molt més perillosa" que la que provocava el terrorisme. En una de les respostes sobre la política espanyola assegura: "El meu pare, que desgraciadament va morir fa molts anys, deia que l'únic problema real que hi havia a Espanya no era el País Basc, sinó Catalunya. Ho deia quan el terrorisme estava en plena expansió, i pot ser que el meu pare tingués raó, que en termes institucionals la situació a Catalunya és molt més perillosa que la que provocava el terrorisme, que generava i genera dolor, ràbia i indignació però no qüestiona l'estat de dret. En el fons, a l'inrevés, el reafirma".

Segons ell, al País Basc hi ha hagut "una reacció molt clara a favor d'oblidar-se dels temps negres del terrorisme" i "és una guerra que sembla raonablement acabada i guanyada". No obstant això, segueix, "no sembla que la situació a Catalunya estigui madura". Reflexiona dient que "a mitjà termini [els independentistes] arribaran a la convicció que no hi ha absolutament res a fer i que qualsevol govern d'Espanya mantindrà els mateixos punts de vista, és a dir, no a cap classe de referèndum i no en termes globals a qualsevol plantejament independentista". "Catalunya encara requereix alguna altra derrota de l'independentisme per reaccionar", sentencia.

També alcalde de Saragossa durant dotze anys, i ara a punt de jubilar-se als 72 anys, es mostra partidari d'un govern entre els socialistes i Ciutadans, lluny de "l'extrema dreta o esquerra". "Sempre he sigut partidari d'un bipartidisme com a mecanisme electoral, que és el que millor ha funcionat. És una fórmula que condiciona menys que la d'haver d'anar sumant la voluntat particular de petits o mitjans grups parlamentaris. Aquesta dependència permanent desgasta innecessàriament", diu, i envia un dard enverinat a l'actual president espanyol, Pedro Sánchez: "La meva opinió particular és molt clara: val més dependre d'un partit centrista que no de l'esquerra o l'extrema esquerra. El govern correcte que hauria millorat les coses era el del PSOE i Ciutadans, però qui va tenir la possibilitat d'optar per aquesta via hi va renunciar, i ha determinat la resta de circumstàncies".

De fet, equipara directament Podem, soci de coalició actual del PSOE, amb l'extrema dreta de Vox. "En els dos casos són partits radicals. En un cas teòric més pròxim no al comunisme, com s'obstina a dir la dreta, sinó a un populisme veneçolà, i Vox està sempre vorejant la inconstitucionalitat", conclou. De fet, fins i tot diu que per formar un govern tal com l'ha fet Pedro Sánchez ell s'hauria quedat a l'oposició.

Augura que els Jocs acabaran malament

En relació amb la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, on col·laboren Catalunya i l'Aragó, augura que no acabarà bé i constata que ha començat amb "mal peu". "Acabarà malament, perquè Catalunya intentarà fer d'aquesta causa, com amb tot, una reivindicació nacionalista, i ràpidament sorgirà el discurs, si no ha sorgit ja, que això és una invasió més d'Espanya a Catalunya".

stats