Impostos
Política 26/09/2022

La batalla fiscal arriba a les Balears: el PP anuncia que vol eliminar l'impost de patrimoni

La intenció del partit és rebaixar-lo inicialment un 60% i a mitjà termini llevar-lo: "És un tribut arcaic", argumenta el portaveu de la formació

2 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaEn la conferència que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va fer a Palma divendres passat, la líder popular illenca, Marga Prohens, ja va anunciar la intenció d'eliminar l'impost de patrimoni si el PP governa després de les eleccions de maig del 2023. Així i tot, aquest dilluns el portaveu del partit, Antoni Costa, ho ha aclarit més: una rebaixa inicial del 60% i l'eliminació a mitjà termini.

"És un impost amb un impacte mínim, concentrar-se en una figura tributària és un error", ha afirmat Costa. En els darrers dies aquest tribut ha passat a la primera plana política davant l'anunci d'Andalusia d'eliminar-lo, assimilant-se a la Comunitat de Madrid. Posteriorment, comunitats governades pel PP –a més del País Basc– com la Regió de Múrcia o Galícia anunciaven rebaixes d'impostos, de manera que s'iniciava una batalla fiscal a vuit mesos de les eleccions autonòmiques i poc més d'un any abans de les generals.

"Pensam que la reforma fiscal ha de fer una rebaixa tributària enfocada a rendes mitjanes i baixes", ha explicat Costa, tot i que precisament l'impost de patrimoni grava les rendes més altes, amb "un impacte mínim" de 70 milions d'euros. "És un tribut arcaic, pràcticament no s'utilitza a cap país d'Europa", ha indicat. Davant les crítiques de Francina Armengol contra les comunitats del PP que han anunciat aquestes rebaixes d'impostos, el PP ha explicat que "ens sembla sorprenent que una presidenta que es qualifica de federalista ataqui l'autonomia tributària". "Veim l'esquerra preocupada perquè Andalusia ha eliminat impost de patrimoni. Només és un dels impostos", ha afegit.

Moments després, la portaveu adjunta del PSIB, Silvia Cano, ha replicat que el principal partit de l'oposició "només proposa com a fórmula baixades d'impostos, eslògans buits i populisme fiscal, perquè a l'hora de la veritat fan el contrari del que diuen". Per la seva banda, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha titllat de "paradisos fiscals" les autonomies governades pel PP que han anunciat les rebaixes impositives. "Els territoris que ho fan reclamaran recursos de l'Estat per cobrir la compensació, un fet que consideram injust", ha afirmat.

En aquest sentit, Madrid "ha començat un camí perillós", segons Ferrà, i les Balears "s'hauran de defensar d'alguna manera". "No deixarem passar l'oportunitat de reivindicar una major competència fiscal, més poder fiscal per fer front als atacs de les comunitats", ha afegit. En referència a Madrid, el portaveu ecosobiranista ha reclamat fins i tot que "hauria de perdre la capitalitat que li permet fer front a segons quines despeses".

stats