Política 29/05/2023

Les Balears, la segona comunitat que més ha votat l'extrema dreta

Palma és la capital de província de tot l'Estat on Vox ha aconseguit un percentatge de vot més elevat

2 min
Pedro Bestard, Jorge Campos i Fulgencio Coll celebren els resultats de Vox a la seu del partit a Palma.

Palm aEl tomb que les Balears han fet cap al bloc de la dreta s'ha reflectit amb contundència en els resultats que hi ha aconseguit Vox. Les Illes són la segona comunitat autònoma que més ha votat la formació d'extrema dreta, just després de Múrcia. Vox ha aconseguit el suport del 13,9% dels votants, que li han atorgat vuit escons al Parlament –quasi el triple que el 2019. De fet, a les eleccions de fa quatre anys, la llista encapçalada per Jorge Campos va rebre un 8,12% dels vots. Al primer lloc del podi estatal hi ha Múrcia, on l'extrema dreta disposa del 17,72% de suport electoral –el 9,46% el 2019. Després de les Balears, les comunitats on Vox ha rebut més suport a les urnes són Castella-la Manxa (12,83%), el País Valencià (12,41%), Aragó (11,25%), Cantàbria (11,07%), Astúries (10,07%), Extremadura (8,12%), les Canàries (7,85%), la Rioja (7,57%), Madrid (7,31%) i Navarra (4,28%). Cal recordar també que el 2019 l'extrema dreta no va tenir representació parlamentària a la Rioja, Navarra, les Canàries ni a Extremadura.

D'altra banda, Palma ha estat la capital de província de tot l'Estat que més ha votat Vox, amb un 20,47% dels votants. La ciutat autònoma de Ceuta és l'única localitat que supera aquest percentatge, i per poc, amb un 20,64% dels vots. Per darrere de Ciutat hi ha Múrcia (18,74% dels vots), Guadalajara (15,78%), Castelló de la Plana (15,39%) i Albacete (15,38%). I Palma també ha aconseguit el primer lloc del podi del suport a l'extrema dreta pel que fa a capitals de comunitats autònomes, per davant de Múrcia, València (12,74%), Saragossa (12,36%), Santander (12,2%) i Oviedo (10,8%).

Hi haurà govern de coalició del PP i Vox?

Cal recordar que el PP de Marga Prohens ha aconseguit 25 diputats a les eleccions autonòmiques, mentre que la majoria absoluta del Parlament és de 30 (hi ha 59 escons). Malgrat aquestes xifres, els populars insisteixen a dir que volen governar en solitari, sense comptar amb l'extrema dreta en el Consell de Govern. Marga Prohens va remarcar la nit electoral que el PP havia "guanyat amb la majoria contundent" que havia reclamat, però una de les primeres coses que va fer el cap de llista de Vox, Jorge Campos, va ser estendre "la mà al PP per iniciar una negociació". "Serem decisius", va afirmar. De fet, Campos ja va assegurar fa uns dies que reclamarà la Conselleria d’Educació als populars per pactar.

Sobre la possibilitat de pactar amb Vox, la secretària general del PP, Sandra Fernández, ha assenyalat que els òrgans interns del partit es reuniran aquesta setmana per analitzar els resultats i decidir les primeres passes a seguir.

stats