Política 28/09/2021

Armengol demana al PP si donarà suport als pressupostos estatals ara que inclouen el factor d'insularitat

La presidenta del Govern insisteix a qualificar aquesta dotació d'"històrica"

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple del Parlament d'aquest dimarts.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat al PP si donarà suport als pressupostos estatals del 2022, ara que inclouen 183 milions d'euros del factor d'insularitat. El REB ha estat un dels eixos del debat de la sessió de control al Govern en el ple del Parlament d'aquest dimarts, i la presidenta ha tornat a treure pit per la xifra que es va acordar la setmana passada a la Comissió bilateral mixta d'Economia i Hisenda i ha reiterat que és "històrica". "Ara que el factor d'insularitat serà als pressupostos estatals, tindrem el suport del PP o no?", ha preguntat Armengol durant la seva resposta al portaveu popular, Toni Costa.

Armengol ha exigit al PP que "deixi d'enganar" dient que la cap de l'Executiu va rebutjar un factor d'insularitat de 90 milions d'euros anuals quan Cristóbal Montoro era ministre d'Hisenda. "No és veritat que Montoro oferís 90 milions", ha dit i ha fet servir el diari de sessions del Parlament per recordar que el llavors diputat del PP Miquel Company va manifestar el març del 2019 que el govern dels populars havia proposat incloure als pressupostos "50 milions d'euros cada any" i no 90. "Ja està bé de dir coses que no són", ha insistit Armengol.

"Entre Montoro i Montero hi ha més d'una lletra de diferència. Montero ens ha llevat les regles fiscals que va posar Montoro i va signar 855 milions d'euros en ajudes. Vostè mateix va dir que era una xifra històrica", ha retret Armengol a Costa, a més d'assegurar que Pedro Sánchez "ha complert amb les Illes més que qualsevol altre president".

Per la seva banda, Costa ha insistit que Armengol "va rebutjar un fons d'insularitat de 90 milions d'euros", i que això ha provocat que les Balears hagin perdut "360 milions d'euros". "El 2015 també va rebutjar la part fiscal del REB", ha afegit. El portaveu popular ha manifestat "preocupació" per "la lletra menuda" del factor d'insularitat que s'ha acordat amb el govern espanyol. "No ens agradaria que el conveni de carreteres i altres convenis se substituïssin pel factor d'insularitat", ha dit, i ha tornat a reclamar "la part fiscal del REB". "Abaixar impostos és la garantia perquè les empreses de les Illes puguin competir en igualtat de condicions", ha dit.

La pregunta del PP sobre el factor d'insularitat i el REB no ha estat l'única d'aquest dimarts. El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha justificat que es mantingui el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos del 2021 malgrat que 73 milions d'euros del factor d'insularitat de l'any que ve siguin en concepte de compensació. "El 2007 es va aprovar el nou Estatut d'Autonomia, i va preveure inversions estatutàries mentre arribava el règim especial", ha explicat Melià, qui ha recordat que aquestes inversions eren de 400 euros anuals fins al 2014 i que sumaven un total de 2.800 milions d'euros que no han arribat a les Illes. "Del 2014 al 2022 hi ha hagut zero euros per compensar la insularitat, i entendrà que aquí s'han perdut grans quantitats de doblers. Des d'El Pi volem mantenir el recurs per poder lluitar pels doblers que ens corresponen", ha continuat.

Melià ha demanat a la presidenta que expliqui per què s'ha agafat com a referència el període 2015-2018 per calcular el factor d'insularitat i per què la base és de 110 milions d'euros, però Armengol no hi ha donat cap resposta durant la seva intervenció. "La dotació del factor d'insularitat és una bona passa, però la insularitat està lluny de compensar-se amb aquesta xifra", ha afegit el portaveu d'El Pi.

Per la seva banda, Armengol ha assegurat que el Govern continuarà reivindicant recursos per a les Balears. "Sempre aspirarem a més", ha afirmat la presidenta, qui ha reiterat que la xifra del factor d'insularitat és "històrica". "Li record que vostè va demanar 100 milions", ha retret a Melià. Quant a les inversions estatutàries, la cap de l'Executiu ha subratllat que amb el PP en el Govern no se'n va executar cap.

La portaveu de Ciutadans també ha fet referència al factor d'insularitat i ha subratllat que els 183 milions d'euros que hi haurà per a les Balears corregeixen "el dèficit històric d'inversions de l'Estat", però no aconsegueixen "compensar els costos de la insularitat". Guasp s'ha sumat a la reclamació del PP d'aprovar el règim fiscal del REB perquè "les empreses puguin competir en igualtat de condicions". "Quan arribarà? En dos anys? En cinc?", ha preguntat.

"Efectivament, hem de continuar lluitant. Treballam intensament perquè el règim fiscal sigui una realitat com més aviat millor", ha respost Armengol, però ha tornat a reiterar que "el govern de Sánchez és el que més ha avançat" respecte de les reivindicacions de les Balears i ha retret al partit taronja que el REB es va aprovar sense el seu vot a favor.

stats