Política 02/11/2022

Armengol assegura que mai no ha negat que l'ocupació de cases sigui un problema

La presidenta recorda que el Govern no té competències en aquesta àrea

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva compareixença

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts que mai no ha negat que l'ocupació d'habitatges sigui un problema, i ha recordat que l'Executiu no té competències en aquest àmbit, sinó que és responsabilitat dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i de la justícia. Armengol ha respost a una pregunta del portaveu del PP, Antoni Costa, sobre ocupació durant la sessió de control al Govern del ple del Parlament. "Em demana per competències estatals. És competència dels jutjats i de la policia", ha afirmat la presidenta durant la seva intervenció, a més de remarcar que quan es tracta d'un habitatge buit o una oficina bancària no és ocupació, sinó "usurpació", i que en aquest cas "no es poden treure immediatament les persones, sinó que hi ha d'haver un procés". "Quan és violació del domicili, la norma diu que les forces i cossos de seguretat han de desallotjar immediatament, sense ni tan sols esperar l'ordre judicial". "Jo no he dit mai que l'ocupació no sigui un problema. El que he dit és que vostès [PP] i l'extrema dreta fan servir això per crear alarmisme i intentar culpar el Govern, que no té cap competència", ha afegit Armengol, a més de destacar que "els primers mesos d'enguany l'ocupació ha disminuït un 31%".

Per la seva banda, Antoni Costa ha acusat Armengol de "mirar cap a una altra banda" davant del problema de l'ocupació i ha subratllat que, mentre que el 2021 hi va haver 221 casos d'ocupació il·legal, el 2021 la xifra va ser de 609 casos. "S'han ocupat més immobles a les Balears que els habitatges que construiran en vuit anys. Les Illes són la segona comunitat amb més ocupacions per cada 1.000 habitants", ha continuat el portaveu popular, qui ha reclamat "una oficina de defensa de la propietat privada, per recuperar habitatges ocupats com més aviat millor".

Defensa del repartiment dels fons de l'ecotaxa

D'altra banda, Armengol ha defensat el repartiment dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) i ha assegurat que es compleixen els objectius que marca la llei. La presidenta ha respost a una pregunta de la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, sobre aquest tema, i li ha retret que el que veu incorrecte el partit taronja és que "l'impost existeixi", més enllà de la seva aplicació.

Guasp ha acusat el Govern de pervertir aquest impost per "quadrar els comptes" i "tapar la ineficiència de les seves polítiques d'habitatge i transport", així com per "finançar anuncis electoralistes". A més, la portaveu ha assegurat que no hi ha cap incoherència entre el fet d'estar en contra de l'impost i que es reclami que es destini a protegir el medi ambient i pal·liar els efectes negatius del turisme, com diu la normativa.

Segons Armengol, és "de justícia" que els turistes aportin recursos per a inversions necessàries que compensin les conseqüències negatives del turisme. A més, la cap de l'Executiu ha destacat que el 52% de l'ecotaxa es destinarà a inversions en el cicle de l'aigua. "No li sembla que hem de fer inversions en el cicle de l'aigua o en mobilitat sostenible?", ha demanat.

stats