Política 27/07/2021

Armengol adverteix que considerar només la incidència acumulada pot ser enganyós

La presidenta del Govern insistirà a l'executiu espanyol que la pauta completa de vacunació serveixi per accedir a determinats espais i activitats

2 min
Persones amb mascareta per un carrer del centre de Palma

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reiterat en el ple del Parlament d'aquest dimarts que cal valorar l'evolució de la pandèmia de coronavirus a les Balears, perquè la vacunació ha modificat l'impacte de la incidència acumulada, encara que sigui molt alta. "Vivim una onada diferent de les altres i la vacunació va molt bé", ha dit Armengol, que ha respost a una pregunta de la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, sobre els efectes dels contagis en la temporada turística. "Encara que no es pot menysprear, la incidència acumulada pot dur a engany", ha afegit la presidenta, a més de remarcar que també s'ha de valorar "la capacitat hospitalària i del sistema sanitari". Segons Armengol, "s'ha d'explicar que la incidència és més alta perquè tenim temporada i hi ha més mobilitat". Un altre factor que desvirtua les dades sobre la pandèmia és que, malgrat que es comptabilitzen els contagis dels turistes, aquests no consten com a residents. "Per això, la incidència sembla més alta del que és realment. Cal fer pedagogia sobre les coses que alguns intenten tergiversar en contra dels interessos de les Illes Balears", ha afegit. D'altra banda, a més de la vacunació, Armengol ha subratllat que el Govern "ha pres mesures contra les aglomeracions i l'oci nocturn, que són un focus de contagis", a més de "mantenir els controls als ports i aeroports.

Per la seva banda, Guasp ha destacat que el nombre de contagis "s'ha multiplicat per 32" des de final de juny, i també que hi ha 300 persones hospitalitzades, 46 a les UCI i un mort a una residència de gent gran. "La situació és preocupant, i més després de l'esforç que han fet els ciutadans", ha dit, a més de considerar que la situació actual és "un cop molt dur" per a la temporada. "No podem estar satisfets amb una baixada de les reserves del 30%. Tenim un pla B per salvar la temporada?", ha preguntat la portaveu taronja, que s'ha sumat a les crítiques d'altres partits a Armengol per no comparèixer al Parlament, malgrat que "fa mesos" mesos que li ho demanen. "Aquesta és una situació preocupant, que se suma a l'impacte negatiu que han tingut les xifres sobre la temporada turística, atès que el Regne Unit ha inclòs les Balears a la seva llista ambre i Alemanya ha declarat tot Espanya, incloses les Balears, zona d'alt risc", ha continuat.

Pauta completa de vacunació per accedir a espais i participar en activitats

D'altra banda, Armengol ha tornat a anunciar que demanarà al govern espanyol la pauta completa de vacunació per accedir a determinats espais o participar en activitats culturals perquè "és un mecanisme de seguretat", així com un incentiu per a la vacunació. Armengol ha respost a una pregunta de la diputada del Més per Menorca Patricia Font, qui ha demanat a la presidenta per la gestió d'aquesta onada de covid-19.

stats