Política 30/01/2023

Armengol justifica l'exempció del català a la sanitat: "La salut és el primer de tot"

La presidenta del Govern ha negat aquest dilluns que hi hagi una crisi en el Pacte per l'eliminació del requisit lingüístic, com sí que ho afirmen des de MÉS

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dilluns a Formentera

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha negat aquest dilluns que existeixi una crisi en el si del Pacte, per l'exempció del coneixement del català en el darrer procés d'estabilització d'uns 4.000 professionals sanitaris. "Acabam de fer un Consell de Govern sense cap crisi", ha sentenciat en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'Executiu, que aquesta vegada s'ha fet a Formentera.

La setmana passada Armengol ja es va pronunciar sobre el fet, reafirmant que en aquest procés, ja finalitzat, no s'exigirà el requisit lingüístic. Així i tot, aquest dilluns ha evitat reiterar la seva apel·lació a la voluntat dels treballadors sanitaris a conèixer el català, fora de cap obligació, unes declaracions que han aixecat polseguera.

"El Govern compleix la llei, garantim els drets bàsics", ha subratllat la presidenta, al mateix temps que justificat l'exempció del català amb el fet que "la salut és el primer de tot". Així, Armengol ha assegurat que des de l'Executiu "garantirem" que hi hagi professionals sanitaris a les Illes, i que "qualsevol ciutadà es pugui adreçar en qualsevol de les dues llengües oficials a l'Administració pública". "Continuarem garantint els drets lingüístics", ha indicat.

Des de MÉS per Mallorca, a través del coordinador Lluís Apesteguia i el portaveu parlamentari Josep Ferrà, han expressat aquests dies malestar perquè Armengol assumeixi aquest discurs com a cara visible del Govern i no del PSIB. Les paraules d'Armengol com a cap de l'Executiu contrasten amb les crítiques rebudes pels dos socis de Govern, amb amenaces de dimissions per part de MÉS en el Departament de Política Lingüística.

Cal recordar que el pròxim dimecres es farà el Consell Social de la Llengua Catalana, presidit i convocat per la mateixa Armengol, on hi ha entitats com l'Obra Cultural Balear (OCB) i lingüistes illencs de prestigi, a més dels consellers de Cultura i d'Educació, Miquel Company i Martí March. En aquesta reunió es tractarà, en el darrer punt de l'ordre, la polèmica pel català a la sanitat, tot i que les posicions entre els representants polítics del PSIB i la resta semblen totalment llunyanes.

A més, aquesta setmana se sabrà si el Govern accepta el recurs de reposició de l'OCB contra les bases del procés d'estabilització. En cas contrari, l'entitat cultural ja ha anunciat que durà el Govern als jutjats pel que consideren una vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans. La decisió de la Conselleria de Salut i Funció Pública també compta amb la contrarietat de formacions com Més per Menorca i El Pi. Aquest dilluns, el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, ha reiterat que el Govern "acaba fent el mateix discurs que el PP i Vox en matèria de llengua". "Han reculat, han ignorat i han menyspreat la llengua pròpia de les Balears, i no valen excuses", ha assenyalat.

stats