Societat 27/01/2023

Armengol convoca el Consell de la Llengua amb la crisi pel català com a darrer punt a tractar

La sessió extraordinària tindrà lloc dimecres vinent, 1 de febrer

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, finalment ha convocat de manera extraordinària el Consell Social de la Llengua Catalana per a dimecres que ve, 1 de febrer. En el ple es tractarà l'exoneració del català per a metges i infermeres que estabilitzaran la seva plaça, però en l'ordre del dia aquest punt apareix el darrer, només abans del torn de paraules, i darrere d'altres temes com la presentació de l'Any Fuster, la presentació del Projecte Aina, la campanya de 'La justícia, també en català', etc.

La convocatòria del Consell Social arriba després de les pressions sobretot de l'OCB, el departament de Filologia Catalana de la UIB i MÉS per Mallorca. De fet, els ecosobiranistes varen amenaçar de convocar el ple de manera unilateral —la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, és una de les quatre vicepresidentes, amb dret a convocar—, cosa que el PSIB qualificava de "deslleialtat" si es duia a terme. "La deslleial seria Armengol si no el convoca, els lleials amb el català són MÉS", va replicar el diputat Joan Mas Collet aquest dimecres.

La cap de l'Executiu ja va dir dijous que, com a presidenta del Consell Social, el convocaria "en els pròxims dies". Armengol va reafirmar la posició del PSIB de no fer-se enrere en la decisió d'exonerar de presentar el requisit lingüístic els facultatius i infermeres. Va apuntar a la voluntat pròpia dels treballadors per acreditar una titulació de català i no a convertir-la en una obligació per tenir la plaça fixa.

L'OCB, l'STEI i la Plataforma per la Llengua han avisat el Govern que, si no fa el català requisit a totes les categories, duran tot el procés d'estabilització del personal del Servei de Salut als tribunals. Aquest divendres, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General ha acusat l'Executiu de "violentar la llei", escudant-se en l'article 4.3 de l'Estatut, que marca "el garantiment que els ciutadans tenen dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües cooficials".

stats