Inici de legislatura
Política 17/08/2023

La primera mesura d'Armengol: ja es pot parlar català, basc i gallec en el Congrés

La presidenta del Congrés reivindica la figura de Fèlix Pons

2 min
Francina Armengol, després de ser elegida com a presidenta del Congrés.

PalmaFrancina Armengol ha anunciat que es podran fer servir el català i la resta de llengües cooficials en el Congrés durant el seu primer discurs com a presidenta de la Cambra Baixa. Armengol ha assegurat el seu compromís amb les quatre llengües cooficials de l'Estat i ha remarcat que el Congrés està obligat a "reflectir la pluralitat" d'Espanya. "Aquesta presidència permetrà l'ús d'aquests idiomes a partir d'aquesta sessió constitutiva", ha dit. I ho ha fet minuts després de les peticions de Vox i el PP de revisar i invalidar l'acatament dels diputats que s'han expressat en llengües cooficials o han fet servir fórmules diferents de l'habitual, una petició que Armengol ha denegat.

La mateixa Armengol ha mostrat a les xarxes socials el seu agraïment per ser elegida com a presidenta de la Cambra Baixa en els quatre idiomes cooficials de l'Estat.

"Espanya sempre avança quan reconeix la seva pluralitat i diversitat, i tenim l'oportunitat de demostrar que la pluralitat del nostre país és la nostra gran riquesa i ens fa millors", ha dit, a més demanar que s'escapi de "posicions uniformes que ens empobreixen". "S'han de respectar les idees de l'altre sense odi ni insults i evitar que la ciutadania ens vegi com a problema i no com a la solució. Des del respecte es poden defensar totes les idees", ha afegit.

Durant el seu parlament, Armengol ha reivindicat la figura del també socialista Fèlix Pons, qui va presidir el Congrés des de 1986 fins a 1996. "Va ser un mallorquí exemplar i excepcional que ens va deixar massa prest", ha recordat, i ha destacat que la seva meta va ser "la màxima proximitat de les institucions als ciutadans, perquè comprenguin allò que diuen i fan els seus representants". "L'objectiu de Fèlix Pons continua vigent", ha afirmat, i ha assegurat que "la política és l'eina més poderosa per transformar la societat" si es posa "al servei de la ciutadania" i s'eviten "enfrontaments estèrils". A més, la presidenta ha alertat de "l'erosió de les forces que volen posar fi a la democràcia des de dins".

La política mallorquina també ha assegurat que un dels pilars de la seva presidència serà "la lluita contra la desigualtat", sobretot en el cas de les dones. "El meu compromís com a presidenta serà treballar sense descans perquè unides posem fi a la violència masclista", ha continuat. Armengol ha advertit també que ens trobam en "un moment de transformació global sense precedents", amb un horitzó ple de "reptes extraordinaris", però també amb "amenaces" que la societat pensava que "no es repetirien", com "una guerra a Europa que obliga a defensar sense fissures els valors democràtics".

"Fes que siguin segurs els ponts del diàleg", ha estat un dels versos de Salvador Espriu que ha citat la presidenta, que també ha fet menció a la filòsofa María Zambrano. "Els convid a construir entre tots els espais perquè aquesta Espanya real es conegui i es reconegui millor des de l'escolta i el diàleg, i que els pobles s'entenguin", ha afegit.

stats