Política 09/09/2021

Armengol allarga la mà al PP per defensar les Balears a Madrid, segons Prohens

La líder dels populars ha reclamat a la presidenta balear establir un consens "de veres" i "sense fotos"

3 min
La líder del PP, Marga Prohens, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dijous al Consolat de Mar.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha allargat la mà al Partit Popular per defensar els interessos de les Balears a Madrid, segons ha explicat la líder dels populars, Marga Prohens, després de reunir-se amb ella aquest dijous al Consolat de Mar. La conservadora ha reclamat a la presidenta establir un consens "de veres" i "sense fotos", però a la roda de premsa no ha aclarit si acceptarà l'oferta d'Armengol. També ha aprofitat per reclamar que el PSOE voti a favor de les iniciatives sobre les Illes que el seu partit presentarà ben aviat al Congrés. Armengol s'ha reunit amb totes les formacions del Parlament per comentar l'inici del curs polític quatre dies abans del debat de política general.

El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha demanat al PP que se sumi i formi part del pacte de reactivació econòmica impulsat per l'Executiu balear, on també hi ha representants de les patronals i els sindicats majoritaris. "El PP és qui ha de canviar l'actitud, no el Govern", ha comentat Negueruela. "Si feim feina amb Ciutadans i El Pi, per què no hi és el PP?, s'ha demanat, i ell mateix ha contestat que els populars no volen parlar amb els agents socials i econòmics.

Prohens ha deixat ben clar que "no participarem en una taula de diàleg en què el Govern informa de quines decisions prendrà; nosaltres volem participar-hi de veres". La popular ha considerat que el pacte "no neix del consens" i, si això no canvia, no s'hi sumaran. Prohens, que ha agraït que Armengol hagi perllongat la reunió més d'una hora –quan havia de durar mitja hora–, també ha demanat que les inversions que es facin a les Balears amb els fons europeus es pactin amb l'oposició. "Són inversions que definiran el model de les Illes dels pròxims anys, i consideram que s'ha de fer per lleialtat", ha dit.

La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha lamentat que el PP no hagi aprofitat la reunió per integrar-se en el pacte de reactivació. "Ha perdut l'oportunitat; creim que malgrat que les diferències és moment de remar junts", ha comentat. La socialista ha fet valdre que aquest mateix dijous el Govern hagi anunciat que la segona línia de les ajudes covid-19 ja s'ha resolt i que es començarà a pagar la setmana que ve. "Posa en evidència que com més unitat política hi hagi, més beneficis traurem", segons ha dit Costa.

Insularitat, fons europeus i extrema dreta

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Patricia Guasp, ha assegurat que Armengol té el suport del partit taronja al Congrés per defensar la insularitat, que no ha de continuar sent "un compromís buit de Pedro Sánchez". Guasp ha reclamat a la presidenta que els fons europeus no s'utilitzin per "quadrar" els comptes del Govern, i que s'aprovi ja el pla de conciliació.

El portaveu d'El Pi a la Cambra, Josep Melià, ha incidit en l'autogovern, demanant el traspàs de Costes i Justícia i la cogestió aeroportuària i un nou REB. També ha dit que cal "reorientar" el producte turístic de les Illes. El representant de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha reclamat el mateix, però també ha traslladat a la presidenta la preocupació del partit per les agressions contra el col.lectiu LGTBI, les discriminacions contra la llengua catalana i els migrants.

El portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha demanat a Armengol que garanteixi que l'aeroport de Palma no s'ampliï ara que l'Estat ha paralitzat l'ampliació del de Barcelona. "Creim que és important impedir-ho perquè vam declarar l'emergència climàtica i tenim una llei contra el canvi climàtic aprovada", ha afegit el diputat. També ha assegurat que el seu partit defensarà un nou REB a Madrid i que és necessari impulsar la sobirania energètica a les Balears. López ha coincidit amb Armengol pel que fa a l'"auge de l'extrema dreta". Per la seva banda, el president de Vox, Jorge Campos, ha criticat Armengol, dient que "tardarem a sortir de la crisi per la gestió que ha fet del virus".

stats