Política 02/03/2021

Armengol diu que s'estan fent "avanços" quant al REB

La presidenta acusa el PP de fer propostes "superades" i "inviables"

2 min
El portaveu del PP, Biel Company, amb el document de les 360 propostes dels populars

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts al Parlament que s'estan fent "avanços" quant a la part aprovada del Règim Especial de les Balears (REB), encara que també ha reconegut que no s'està complint. Armengol ha respost una pregunta de la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, sobre les negociacions amb l'Estat pel que fa al finançament del REB. "Els pressupostos del 2021 són els que més recursos duen per a les Balears, però no compensen la insularitat i continuarem demanant", ha manifestat la cap de l'Executiu, qui ha recordat que ja va reivindicar que es compleixi el règim especial fa dues setmanes a la ponència sobre insularitat del Senat. Així mateix, Armengol ha mencionat que hi ha alguns "avanços" que afecten la part aprovada i ha posat com a exemples el transport de mercaderies i la planificació de Red Elèctrica per a les Illes.

La cap de l'Executiu també ha explicat que reclama "el que és necessari per a aquesta Comunitat Autònoma" cada vegada que es reuneix amb un ministeri, i ha subratllat els 438 milions que les Balears han rebut del fons covid no reemborsable de l'Estat i els 300 milions del fons React-EU, amb "percentatges per càpita més alts que altres comunitats autònomes". "Els pressupostos del 2021 tenen una inversió de 370 milions d'euros, la més gran d'aquesta comunitat. No tombar-los és una mesura molt intel·ligent", ha apuntat, fent referència al recurs d'inconstitucionalitat contra els comptes del govern espanyol. "Continuam demanant un calendari de reunions i negociacions per aconseguir el règim fiscal i millores d'inversió", ha sentenciat.

Cara a cara amb Biel Company

D'altra banda, Armengol ha acusat el PP de fer propostes "superades" i "inviables" durant el seu cara a cara amb els portaveus dels populars, Biel Company. "La majoria de les propostes que ha fet el seu partit estan superades i altres són inviables", ha dit Armengol quan el líder del PP li ha retret que el Govern no ha tingut en compte les 360 iniciatives del seu partit per superar la pandèmia de coronavirus. "És molt trist que vingui aquí a justificar que és portaveu de l'oposició. Em pot parlar de tot el que vulgui, perquè el primer ha estat la salut de les persones", ha afegit.

Per la seva banda, Company ha assegurat que "la societat civil qüestiona" la gestió de la pandèmia que fa el Govern. "Deixi a casa la seva supèrbia i prepotència. Amb més de 700 morts, més de 40.000 persones a l'atur i les coes de la fam no té cap motiu per venir aquí i bravejar com ho fa", ha assenyalat. "Cada setmana ens diu que no hem presentat ni una sola mesura, i li han deixat el document amb les més de 360 propostes del PP per superar la pandèmia. Les ha rebutjades pràcticament totes perquè són del PP", ha continuat. A més, el portaveu popular ha tornat a retreure a la presidenta el cas del Hat Bar: "En tot aquest temps de pandèmia no m'ha quedat temps per anar a tancar cap bar de copes", ha dit.

Armengol ha subratllat que les Balears tenen "un percentatge vuit vegades menor de persones mortes per covid en aquesta pandèmia" i ha criticat el portaveu popular per fer "un míting de dos minuts que no aprofundeix en res". "Quan la situació sanitària va bé, no li interessa parlar-ne", ha afegit.

stats