Política 09/03/2022

Aquestes són les propostes dels partits balears per pal·liar els efectes de la invasió d'Ucraïna

El PP i Ciutadans reclamen també l'eliminació de la mascareta obligatòria en interiors

4 min
Pla del Parlament de les Illes Balears

PalmaLa invasió russa d'Ucraïna està agreujant la situació de crisi econòmica i la inflació derivada de la covid. Tot i que el president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha atribuït aquest dimecres en el Congrés dels Diputats l'escalada de preus a la guerra provocada per Vladimir Putin, és una conjuntura que s'ha ennegrit progressivament en les darreres setmanes i mesos. Després de la junta de portaveus, els grups parlamentaris illencs han llançat diverses propostes que giren al voltant de la independència energètica, en el cas de l'esquerra, i de la baixada d'impostos pel que fa a la dreta, a més d'una aposta per la mobilitat elèctrica en el cas d'El Pi.

MÉS per Mallorca ha registrat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) davant l'escalada de preus de la tarifa elèctrica. "Demanam un sacrifici als que més tenen per als que més ho necessiten", ha reclamat el diputat ecosobiranista, Josep Ferrà. La proposta és una bateria de 20 mesures amb l'objectiu final de la independència energètica, que insta la UE a frenar la importació de gas rus, encara que estats com Alemanya, Itàlia o els països bàltics depenen en gran manera d'aquesta via. A més, la PNL pretén instar l'Estat a impulsar l'eficiència energètica "de manera prioritària" a les llars vulnerables, o l'augment de la pressió fiscal sobre els més rics per ajudar les persones més vulnerables, entre altres mesures.

En el cas de Més per Menorca, el portaveu del partit, Josep Castells, ha destacat la simplificació administrativa per acollir-se a les subvencions per a la instal·lació de plaques solars. En aquest sentit, vol que les subvencions cobreixin fins al 75% de l'import, i que els pagaments es facin per avançat. "Cal accelerar la independència de combustibles fòssils, el conflicte posa en relleu que hem d'anar més de pressa quet fins ara", ha subratllat Castells.

Unides Podem va més enllà i ha reclamat la creació d'una empresa d'energia pública estatal, a l'estil de l'Institut Balear d'Energia (IBE). A més, el partit aposta per una intervenció urgent del mercat energètic. "Fins al juliol es podien regular els preus, i ara sembla un pecat demanar-ho", ha apuntat el portaveu d'UP, Alejandro López. "L'energia mereix que recuperem la seva sobirania, i les fonts renovables ho garanteixen", ha afegit.

El PSIB, a través de la seva portaveu adjunta, Silvia Cano, s'ha limitat a destacar "el pla de xoc per minimitzar els efectes de la crisi per la guerra d'Ucraïna". "El PSIB donarà suport a les mesures que ha plantejat el govern estatal", ha continuat Cano.

Baixades d'impostos

El PP balear s'ha posicionat en una implementació de mesures "urgents" que es basen en tres pilars: a curt termini, abaixar els impostos i fer ajudes directes "per pal·liar l'increment brutal que pateixen les famílies" i, a mitjà termini, reformes de caràcter estructural. "No podem tenir la dependència energètica que tenim", ha asseverat el portaveu popular, Antoni Costa. Quant al pla de xoc proposat per MÉS per Mallorca, Costa ha afirmat que "si hi ha propostes bones, hi donarem suport sense cap complex".

Ciutadans ha posat el punt de mira en la conferència de presidents autonòmics que es durà a terme aquest diumenge a la Palma, ajornada per la invasió d'Ucraïna. En aquest sentit, la líder del partit, Patricia Guasp, ha exigit que la presidenta del Govern, Francina Armengol, porti a l'ordre del dia de la conferència l'aprovació del Règim Fiscal Especial per a les Balears, "per pal·liar els sobrecostos dels transports". A més, una altra mesura que reivindica Guasp és l'adaptació dels trams de l'IRPF a la inflació, "que des del 2015 no s'han modificat". "Els sous pugen un 2%, i els preus, un 7,4%", ha criticat Guasp.

Finalment, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, s'ha centrat en la mobilitat elèctrica. "Hem demanat ser capdavanters en el programa europeu, i hem estat a la coa", ha assenyalat. Melià ha demanat que els punts de recàrrega de cotxes elèctrics "funcionin realment", per ajudar a contrarestar l'alça dels preus dels combustibles. "El Govern s'ha rentat les mans fins ara sobre els punts de recàrrega i el seu funcionament", ha destacat.

Eliminació de la mascareta als interiors

Tant el PP com Ciutadans han reclamat també l'eliminació de la mascareta obligatòria en els interiors. L'Associació Espanyola de Pediatria ja va assenyalar el mes passat la possibilitat d'establir un calendari sobre la retirada de les mascaretes als espais interiors, començant per les escoles de Primària. "Avui hem conegut que un estudi amb 600.000 alumnes catalans ha mostrat que les mascaretes no són eficaces en la prevenció del contagi", ha explicat Costa. Així, el PP insta el Govern que en el pròxim consell interterritorial les Illes "facin una aposta clara per retirar les mascaretes en els interiors, excepte els hospitals i les residències de persones grans".

Per la seva banda, Ciutadans durà aquesta iniciativa al Congrés dels Diputats, fent una esmena a la totalitat d'un decret llei que regula la utilització de la mascareta per eliminar-ne l'obligatorietat. "Denunciam que el govern de Sánchez hagi tractat la pandèmia com una campanya de propaganda, esperam que no torni a succeir", ha criticat Guasp.

"Aïllar Putin és aïllar Vox"

Arran de la bateria de mesures del pla de xoc proposat per MÉS per Mallorca, Ferrà ha destacat que el partit "està obert a cooperar amb totes les forces polítiques excepte amb Vox". El partit d'extrema dreta ha convocat una mobilització el 19 de març per protestar contra la pujada de preus a causa d'una guerra iniciada per Putin, "i Vox és el partit amic de Putin, defensa l'odi a col·lectius LGTBI o al feminisme". En aquest sentit, Ferrà ha afirmat que "Putin ha atacat la Unió Europea, alimentant l'extrema dreta, interferint en campanyes electorals i fent aliances amb Viktor Orbán o Marine Le Pen". "Aïllar Putin és aïllar Vox, demanam que els càstigs s'estenguin a Vox", ha remarcat Ferrà.

El líder del partit d'extrema dreta a les Balears, Jorge Campos, ha mostrat la visió contraposada. "Tot parteix d'un partit extremista com és MÉS. Condemnam la invasió russa", ha apuntat. "Sempre parla el que més ha de callar, si hi ha algú relacionat amb Putin és el separatisme català", ha afegit.

stats