Política 13/12/2021

Vidal anuncia 61 esmenes als pressupostos estatals per valor de més de 1.000 milions d'euros

El senador autonòmic de MÉS ha presentat iniciatives relacionades amb el REB per valor de 700 milions d'euros

ARA Balears
2 min
El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, i el senador autonòmic, Vicenç Vidal.

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, i el coordinador dels ecosobiranistes, Lluís Apesteguia, han anunciat aquest dilluns que Vidal presentarà 61 esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat per valor de 1.003 milions d'euros. Cal recordar que el senador ecosobiranista va votar en contra dels comptes estatals l'any passat, i un dels motius principals va ser que "no incloïen el factor d'insularitat", segons ha explicat Apesteguia.

Enguany, tot i haver avançat, les negociacions amb el govern espanyol continuen. "La reunió de Vidal amb el ministre Bolaños ha obert una porta que esperem que no es tanqui", ha assenyalat el coordinador ecosobiranista. Per part seva, Vidal ha comentat que les esmenes s'han pensat "en clau balear" i que s'han distribuït en cinc blocs: fiscalitat, drets socials, violència masclista i terrorisme, llengua i cultura, transició ecològica i transport i habitatge.

Dins del bloc de fiscalitat, el senador autonòmic ha destacat les esmenes relaciones amb el Règim Especial de les Balears (REB). Vidal ha recordat la proposta el text que MÉS va proposar per al règim fiscal per valor de 700 milions d'euros i ha destacat que el govern del PSOE i la dreta espanyola tenen l'opció de donar suport a les iniciatives sobiranistes "de manera global", encara que també es poden sumar a qüestions concretes, com "l'eliminació de la norma europea de mínims per al transport marítim de mercaderies, un IVA diferenciat, les deduccions fiscals per a les produccions audiovisuals fetes a les Illes o un règim agrari balear".

Pel que fa a les àrees de drets socials, violència masclista i treball, Vidal ha destacat esmenes com implantar un IVA del 4% als productes d'higiene femenina, l'equiparació de les víctimes de terrorisme masclista amb altres classes de terrorisme, que es destinin 30 milions d'euros a un pla de treball per a les Illes i el 75% de descompte aeri per a menors no residents que siguin fills d'empadronats a les Balears.

Quant a les iniciatives de l'àmbit de llengua i cultura, Vidal ha fet referència a l'augment del 15% de la bonificació cultural per a joves i 20 milions d'euros per ampliar l'oferta formativa de la UIB. En el bloc de transició ecològica, el senador ha destacat "36 milions d'euros per a infraestructures hídriques, 10 milions per al sistema de dunes i sis milions per al Parc Nacional de Cabrera". Finalment, Vidal ha destacat "els 60 milions d'euros per al conveni de carreteres del govern espanyol amb les Balears i 11 milions per al tren de Llevant".

stats