Política 06/10/2021

MÉS per Mallorca anuncia que "de moment" votarà en contra dels pressupostos estatals

La formació ecosobiranista condiciona el suport del senador autonòmic Vicenç Vidal a la inclusió de partides i inversions concretes

3 min
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal.

PalmaEl portaveu adjunt de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha assenyalat que el senador autonòmic dels ecosobiranistes, Vicenç Vidal, "de moment" votarà en contra dels pressupostos generals de l'Estat per al 2022. Ferrà ha explicat que els pressupostos d'enguany són "el punt de partida" i que Vidal no hi va donar suport quan es varen tramitar al Senat. "A l'espera de tenir el detall dels comptes, ens mantenim en un vot negatiu", ha afegit després de la reunió de la Junta de portaveus parlamentaris.

Així mateix, el diputat ecosobiranista ha apuntat que el sentit del vot de Vidal podria canviar si MÉS hi pot participar i es concreten partides i inversions. Les inversions territorialitzades seran un altre dels punts que marcaran el sentit del vot del representant ecosobiranista a la Cambra Alta, a més de la presència de polítiques socials, d'esquerres i ecologistes. D'altra banda, a més de recordar que encara s'ha de posar en marxa el règim fiscal del REB, MÉS vol participar en l'aplicació del factor d'insularitat, tal com ho va fer en la seva negociació. "De moment hi ha un acord entre Unides Podem i el PSOE. Quan els coneguem, tindrem un posicionament definitiu", ha afegit Ferrà. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, el PSIB va reclamar a MÉS que donàs suport als pressupostos estatals una vegada es va acordar el factor d'insularitat, però la formació ecosobiranista s'hi va negar a l'espera de conèixer-ne el contingut.

Crítiques a la llei estatal d'habitatge

D'altra banda, les mesures que ha anunciat el govern espanyol en matèria d'habitatge han estat objecte de les crítiques dels partits de la dreta i de les matisacions tant de MÉS per Mallorca com de Més per Menorca, mentre que Unides Podem ha reivindicat l'acord que la formació morada ha assolit amb el PSOE. El portaveu del PP, Toni Costa, ha qualificat de "populista" la llei d'habitatge que vol tirar endavant el govern espanyol i ha reiterat l'argument d'altres dirigents del partit, assegurant que "atempta contra la propietat privada". "L'intervencionisme i el prohibicionisme són contraproduents. El que han de menester els propietaris és seguretat jurídica", ha apuntat. A més, Costa ha recordat que la regulació dels preus de lloguer ha estat "un fracàs" a algunes ciutats europees, igual que els bons d'ajuda. "Si no es resol el problema de la manca d'habitatges en el mercat, les mesures fracassaran", ha dit.

La portaveu de Ciutadans s'ha sumat a les crítiques i ha lamentat que "Pedro Sánchez utilitzi la política d'habitatge com a moneda de canvi" per al "xantatge dels populistes de Podem i que donin suport als pressupostos". "És una errada posar el focus en els preus del lloguer", ha dit Guasp, encara que ha reconegut que són "un problema". La portaveu taronja ha reclamat "mesures sensates, moderades i liberals, i no intervencionistes", i també ha recordat que la regulació dels preus dels lloguers "ha estat un fracàs". Guasp ha defensat, en canvi, propostes com l'increment d'habitatge públic, la col·laboració amb el sector privat i que es destini un percentatge de les promocions de pisos a lloguer.

En el cas de MÉS per Mallorca, Ferrà ha manifestat els dubtes dels ecosobiranistes pels bons de 250 euros per a joves a causa de "les diferències territorials" dels preus de lloguer. "L'impacte serà menor a zones tensionades com les Illes Balears", ha afegit.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat que les mesures que s'han anunciat són "decebedores, insuficients i contraproduents" i ha alertat del perill que "els propietaris apugin els preus perquè saben que hi ha l'ajuda". Castells també ha remarcat que hi ha diferències territorials quant als preus de lloguer que no preveuen els bons per a joves. Així mateix, el portaveu ha carregat contra el fet que sigui el govern espanyol que declari les zones tensionades i ha reivindicat el model de Catalunya, on els ajuntaments sol·liciten la declaració d'habitatge tens per aplicar la limitació de preus de lloguer.

Per part seva, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha destacat que, amb la nova llei, l'habitatge deixarà de ser considerat un bé de mercat i passarà a ser un dret fonamental dels ciutadans. López ha criticat el PP perquè "s'oposa a tot el que beneficia la majoria social i els treballadors". "La dreta prefereix defensar els que especulen i tenen beneficis milionaris", ha sentenciat.

La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha considerat que en el moment actual era "necessari" posar en marxa un mecanisme "per incidir en els preus" dels lloguers i ha destacat que la regulació estatal "inclou mesures que ja són a la llei balear". "Quines són les propostes del PP i de la dreta?", ha preguntat referint-se a les crítiques dels populars. "Si diuen que aquestes mesures no solucionen el problema, quina és la solució?", ha continuat. Costa ha apuntat que "les mesures aïllades no solucionen el problema", però també ha remarcat que "es tracta d'anar sumant".

stats