Política 08/05/2018

Anticorrupció rebaixa les penes als dirigents del PP valencià que van admetre finançament il·legal del partit

La fiscalia els condemna només a sis mesos de presó per haver confessat

Ara
2 min
Anticorrupció rebaixa les penes als dirigents del PP valencià que van admetre finançament il·legal del partit

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció ha anunciat que modificarà les seves conclusions provisionals i sol·licitarà penes inferiors que les que demanava inicialment per a l'ex secretari general del PP valencià Ricardo Costa i la resta d'acusats que van confessar el finançament il·legal del PP valencià davant del jutge central penal José María Vázquez Honrubia. Segons ha avançat 'El Periódico', Anticorrupció, que en la sessió d'aquest dimarts explicarà la modificació de les penes, manté la seva acusació pels mateixos delictes, però als que han confessat els rebaixa la petició a només 6 mesos per a cada un (la petició inicial era de 15 mesos), entre altres canvis. Ara els 19 acusats tindran l'oportunitat de fer ús de la seva última paraula si ho consideren oportú i el judici quedarà vist per a sentència.

L'expresident valencià Francisco Camps va comparèixer el 6 de març al Congrés i va negar rotundament haver estat al capdavant d'un entramat de finançament irregular durant els seus anys com a president del PP valencià. Ricardo Costa, el seu ex número dos a la formació conservadora, va confessar al gener en el judici de la branca valenciana de la Gürtel que la seva força política, a escala regional, rebia habitualment diner negre procedent d'empresaris adjudicataris de concursos públics. En canvi, l'expresident valencià –que no està encausat– ho va negar tot i va acusar Costa –a qui el fiscal demana gairebé vuit anys de presó– de canviar de versió com a estratègia de defensa. Si bé l'al·ludit va ratificar punt per punt la seva declaració a la cambra baixa, també va aprofitar la seva compareixença a la comissió d'investigació de la presumpta caixa B del PP per reflexionar en veu alta en un context de pressions perquè Cristina Cifuentes dimitís: "Està bé que de tant en tant un polític assumeixi responsabilitats i es penedeixi dels seus errors".

Malgrat això, Costa va subratllar que la seva intenció no és "donar exemple" ni rebre "grans aplaudiments" i, de fet, l'ex secretari general popular gairebé no va anar més enllà del que va declarar en seu judicial, fins al punt que el portaveu del PSOE, Artemi Rayo, el va acusar d'anar al Congrés amb "ànim d'aportar poca llum". Costa va explicar que el 2005 va saber que el PP valencià es finançava irregularment i que l'hi va comunicar a Luis Bárcenas, que li va dir que aquestes pràctiques estaven "prohibides" a la força conservadora. A partir d'aquí, no va precisar si la direcció estatal va fer algun moviment per impedir-ho. "Si es va enviar algú del partit perquè no es treballés amb Orange Market (intermediària entre els empresaris i el PP), és obvi que no li van fer cas", va afegir en una de les poques frases aclaridores més enllà del que va declarar a l'Audiència Nacional.

stats