Iglesias a Amancio Ortega: "Una democràcia digna no accepta almoines de milionaris, fa que paguin impostos"

En relació amb les negociacions amb Sánchez, diu que no demanarà la lluna, només el compliment de la Constitució

L'acte central de la campanya d'Unides Podem ha mobilitzat més de 800 persones que han acudit al parc de les Estacions de Palma per escoltar el líder de la formació morada, Pablo Iglesias. El moment que més aplaudiments ha generat de la seva intervenció ha estat quan ha fet referència a les declaracions de la candidata d'Unides Podem a la Comunitat de Madrid, Isa Serra que ha dit que no acceptaria els donatius d'Amancio Ortega a la sanitat pública. Iglesias no només ha defensat el que ha dit Serra, sinó que ha llançat un missatge a l'empresari propietari d'Inditex. "Que Amancio Ortega ho sàpiga: una democràcia no accepta almoines de milionaris, fa que paguin impostos". Per remarcar el que ha assenyalat, el líder podemita ha afirmat que ha estat gràcies a la sanitat pública que "els meus fills són vius i estan sans" i "al meu pare l'han operat d'un ronyó". Per tot això la sanitat no pot dependre de donatius.

Iglesias ha afirmat que "una democràcia no és votar cada quatre anys" i que la diferència amb la dictadura és que els infants que no tenen llibres a casa podran tenir la millor educació possible perquè puguin ser el que volen, i també que la sanitat pública és igual per a tothom, "tingui el que tingui la gent en el compte corrent".

Negociacions amb Pedro Sánchez

D'altra banda, Iglesias ha assenyalat que Podem no demanarà "la lluna per negociar amb Pedro Sánchez". "No demanarem res que no sigui en la Constitució espanyola, que estableix una fiscalitat progressiva, que no demana almoines a Amancio Ortega, sinó que pagui el que li correspon".

Ha afirmat que negociarà el compliment de l'article 128, el més patriòtic, segons Iglesias, que estableix que "tota la riquesa del país ha d'estar sotmesa a l'interès general". En aquest sentit, Podem aposta per la creació d'una empresa pública d'energia que pugui competir amb els oligopolis, perquè "els ciutadans puguin veure que la factura de la llum baixa d'una vegada".

Iglesias ha criticat amb duresa la connivència de determinats partits amb els poders fàctics i les portes giratòries: "La corrupció és un mecanisme polític perquè governen els que no es presenten a les eleccions", ha dit. El podemita ha apuntat que els propietaris de les companyies elèctriques compren els polítics per formar part dels seus consells d'administració. En aquest sentit, també ha destacat que "els multimilionaris no necessiten la llei", però que "la gent normal la necessita per limitar el poder dels poderosos. Això és democràcia".

A l'acte també ha fet sentir la seva veu el coordinador d'Esquerra Unida a les Illes,  Juanjo  Martínez, que ha remarcat la necessitat de reeditar un govern progressista  per "derogar la reforma laboral i la llei mordassa " perquè V altonyc  no hagi d'anar a la presó per haver cantat una cançó. Martínez ha fet una crida a votar, perquè és un dels pocs dies en què l'opinió del "senyor  Escarrer  i del senyor  Fluxà   tindrà  el mateix valor que la que tenim nosaltres".  Viviana  de Sans, candidata al Consell d'Eivissa, ha demanat a Pablo  Iglesias  la derogació de la llei Montoro i posar límits al lloguer a Eivissa i a Palma.

Taules ètiques

La número 2 a la batlia de Palma, Sonia  Vivas,  ha provocat molts d'aplaudiments quan ha explicat el seu cas personal com a policia local que ha denunciat la corrupció. També ha recordat que hi ha "100 policies imputats i 40 a la presó, i que el PP va pagar als prostíbuls amb doblers públics".  Vivas  ha lamentat la por que han  tingut  i tenen companys que han d'anar a declarar per destapar la corrupció interna del cos i ha assegurat que es crearan taules ètiques perquè "els companys  tinguin  vies segures per denunciar la corrupció".Alberto Jarabo,  candidat a l'Ajuntament de Palma, ha demanat a Pablo  Iglesias  que modifiqui la Llei de l'habitatge. En aquest sentit, ha dit que "tothom reclama que es limiti el preu al lloguer". A més, ha defensat la feina feta per Podem a l'Ajuntament, sobretot amb la Funerària, "que el PP volia  privatitzar ". "La mort ha de ser digna i l'hem de poder pagar", ha dit.

El vot del  26-M en xancles  i la defensa del català

"D iumenge  que ve, abans d'anar a banyar-nos a la platja, cal banyar-se al col·legi electoral, encara que sigui amb xancles ", ha dit  Juan  Pedro  Yllanes , que ha esmentat diferents expresidents del PP per parlar de corrupció. "Mentre ens saquejaven, ens feien trampes a les eleccions", ha dit. 

"Ciutadans diu que aquí l'ensenyament ha de ser en castellà", ha comentat  Yllanes , qu e ha defensat que ha de ser en la llengua pròpia de les Illes perquè, si no, els fills dels castellanoparlants no  tindrien  l'oportunitat d'aprendre el català.

Excepte  Juanjo  Martínez, la resta de participants  en l' acte han utilitzat el castellà en les seves intervencions.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF