Política 26/01/2023

Alzamora rebaixa la tensió pel català a la sanitat i diu ara que "no es preveuen dimissions"

Les negociacions entre els tres socis del Govern pel requisit lingüístic en el sector sanitari continuen, però encara no hi ha acord, i MÉS avisa de "mesures contundents"

2 min
Marta Carrió, Lluís Apesteguia i Jaume Alzamora, durant la roda de premsa d'aquest dijous.

PalmaEl conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha rebaixat aquest dijous la tensió que es viu en el Pacte per l'exempció del català en el procés d'estabilització de treballadors sanitaris. Alzamora, que és secretari general de MÉS per Mallorca, ha afirmat en el programa 4Directe que ara com ara el partit "no preveu dimissions".

Així i tot, al llarg d'aquesta setmana des del partit han anat llançant aquestes amenaces, amagades darrere l'avís de "mesures contundents" si no es reverteix la situació. Els dos alts càrrecs de Política Lingüística –el secretari autonòmic Miquel Àngel Sureda i la directora general Beatriu Defior– pertanyen a MÉS, i la seva dimissió obligaria a una remodelació de la Conselleria de Cultura, en mans del PSIB.

Les negociacions entre els socialistes, MÉS i Unides Podem continuen a hores d'ara. Els ecosobiranistes són els que estan exercint més pressió, ja que la defensa del català és una de les seves banderes. La formació morada es va posicionar clarament al costat de MÉS aquest dimarts, a través de la vicepresidenta del Consell Aurora Ribot, afirmant que "el Govern no pot retallar en drets".

Aquesta aliança es va ampliar aquest dimecres amb les declaracions del portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, i del portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. Els dos diputats van acusar el Govern d'incomplir l'Estatut d'Autonomia pel fet que els ciutadans "no es puguin adreçar a l'Administració pública en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat".

Un dels grans punts de conflicte en aquests moments és el Consell Social de la Llengua Catalana, l'òrgan assessor del Govern en matèria lingüística, on hi ha representats partits polítics, lingüistes i entitats com l'Obra Cultural Balear. El fet que faci més d'un any que no es reuneix atorga a qualsevol dels quatre vicepresidents –Defior és una d'elles– a convocar-lo, però sempre ho ha fet la cap de l'Executiu, Francina Armengol, que alhora presideix el Consell Social.

La portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, va avisar que si la convocatòria de l'organisme sorgeix des de MÉS, ho considerarien una "deslleialtat", però el diputat ecosobiranista Joan Mas Collet va replicar que "qui és deslleial és la presidenta per no convocar-ho". "Quan arribi el moment, els qui serem lleials serem MÉS amb el català", va remarcar.

stats