Política 26/10/2016

Rajoy ofereix a Catalunya una reforma del finançament a canvi "del respecte a la llei"

El líder del PP assegura que convocarà els presidents autonòmics per parlar del model

Maiol Roger
2 min
Rajoy: "Vull un govern estable, capaç de generar confiança, i basat en els acords"

MadridEstabilitat i Catalunya. Els dos eixos sobre els quals va pivotar el primer debat d'investidura de Mariano Rajoy han estat els protagonistes del seu segon discurs, en què el president en funcions ha enviat un missatge a la Generalitat: està disposat a millorar el model de finançament a canvi que Carles Puigdemont retiri la proposta de referèndum: "Estic disposat a buscar fórmules que acomodin millor la necessària solidaritat interterritorial. El primer pas per a solucions més justes a Catalunya passa pel respecte a la legalitat", ha dit Rajoy.

La proposta no és nova: és la gran aposta del PP per a Catalunya i, de fet, és una norma pendent de renovar des del 2014. Tot i oferir-ho com a solució al procés, en cap cas Rajoy està disposat a establir un model bilateral amb Catalunya: el líder del PP vol convocar una conferència de presidents autonòmics al Senat i parlar-ne amb els partits per establir un model que asseguri "igualtat i estabilitat" i que no s'hagi de renovar "pendent dels cicles electorals i econòmics".

El líder del PP ha assegurat que la seva gestió ha estat caracteritzada per la seva "disposició al diàleg i a la cooperació amb la Generalitat". Una tasca en la qual s'ha esforçat a "donar resposta a les necessitats dels catalans", als quals ha lloat per "la seva capacitat d'acollida, dinamisme i diversitat". El que no tenen els catalans, ha repetit Rajoy, és sobirania: "L'únic poble sobirà a Espanya és el que conformen la totalitat d'espanyols. Ningú pot privar el poble espanyol del seu dret exclusiu a decidir sobre el seu futur ni el seu territori. La meva primera obligació és defensar la sobirania nacional".

Rajoy ha demanat als partits constitucionalistes (PSOE i Ciutadans, els mateixos que li asseguraran la investidura) consens per lluitar contra el procés sobiranista. També ha allargat la mà a les formacions per arribar a acords en matèria econòmica i educativa. Després de 5 anys governant amb majoria absoluta, Rajoy es prepara per legislar en minoria: "Vull un govern estable, capaç de generar confiança i basat en els acords", ha explicat. "Estic disposat a negociar el que sigui necessari totes les decisions. Faré que treballem de forma conjunta pel bé dels espanyols. No em faltarà temps per escoltar les inquietuds de ses senyories", ha promès, i ha sentenciat: "Sabré interpretar el que han dit els espanyols".

Rajoy ha fet un discurs molt més curt que a l'agost i ha repetit alguns fragments. Fins i tot ha citat l'amenaça d'unes terceres eleccions, allunyada després del trencament del PSOE. "No podem estar indefinidament en funcions, ni podem estar repetint eleccions cada 6 mesos", ha apuntat, per repetir un missatge del seu primer debat d'investidura: "Espanya necessita un govern amb urgència, però un bon govern".

Tot i alertar dels perills de mantenir "la inestabilitat", el líder del PP ha volgut destacar la seva gestió en aquest any d'interinitat: "En aquests mesos de govern restringit hem pogut comprovar que Espanya és una democràcia madura, capaç de seguir en marxa. De les forces de seguretat a les organitzacions socials, la sanitat, la judicatura, els municipis... Espanya, en cap moment ha estat en funcions i ha mantingut el seu rumb". Rajoy ha desitjat que de la sessió d'investidura en surti un govern preparat per governar, "mantenir el seu rumb previsible i esborrar fins a l'últim bri d'incertesa".

stats