Política 18/12/2018

Darrer debat dels pressupostos del Govern al Parlament

El ple d'aquest dimarts ha acceptat que es duguin a terme sessions extraordinàries durant el gener

Ara Balears
2 min

PalmaEl ple del Parlament d'aquest dimarts serà el de l'inici del debat final dels pressupostos autonòmics de 2019, els darrers d'aquesta legislatura, i es durà a terme en tres sessions, fins a dijous migdia. A més, el ple ha servit per aprovar la proposta dels partits que donen suport a la gestió del Govern perquè es duguin a terme plens durant el mes de gener. Els partits d'esquerra de l'arc parlamentari han donat el vistiplau en el ple de dimarts perquè gener sigui un mes hàbil i s'hi facin més sessions.

El motiu és que, entre gener i març, el Govern pugui aprovar fins a tretze noves lleis que estan en cartera i de les quals s'ha d'accelerar la tramitació, ja que el Parlament quedarà dissolt a final de març a causa de les eleccions autonòmiques i municipals del 26 de maig.

Aquest impuls final per tirar endavant nous projectes del Govern liderat per Francina Armengol ha causat malestar entre els partits de l'oposició, que consideren que es vulneren els seus drets i la possibilitat de debatre amb calma les iniciatives legislatives.

Entre les lleis que estan en cartera, hi ha la de residus, l'agrària, la d'infància i la de canvi climàtic.

D'altra banda, els pressupostos autonòmics de 2019, els darrers del Govern aquesta legislatura, entren aquesta setmana en fase de debat i l'aprovació definitiva es produirà probablement dijous. S'hi debatran les esmenes parcials presentades pels grups.

Augment pressupostari

El Govern balear gestionarà l'any que ve un pressupost de 5.457 milions d'euros, 448,9 milions més que el 2018. Aquesta xifra representa un increment del 8,96% i el situa com el més alt de la història de les Illes Balears.

És el darrer pressupost de l'Executiu autonòmic aquesta legislatura i el Govern ha mostrat en diverses ocasions la seva satisfacció per "l'ampli consens" aconseguit cada any pels partits d'esquerres de les Illes.

Aquest projecte preveu un creixement del PIB balear per a 2019 del 2,7%, per davant del 2,4% de l'Estat i de l'augment del 2% de la Unió Europea.

Els comptes de les Balears de l'any que ve dediquen 1.726 milions d'euros a Sanitat, un 9,21% més; 1.000 milions a Educació, un 6,91% més; 180 milions a Serveis Socials, un 2,37% menys pel traspàs als consells insulars de les polítiques socials; 111 milions a Treball, un 12,5% més, i 57 milions a Habitatge, un 136,3% més.

Quant al pressupost d'ingressos, l'Executiu fa comptes recaptar un total de 5.457 milions d'euros. Els imposts directes ascendeixen a 1.557,8 milions, un 31% més, i els directes seran de 2.865,9 milions, un 10,6% més.

stats