Política 04/02/2018

El PSIB cercarà l’equilibri amb MÉS sobre el català a Sanitat

El primer Consell Polític del 2018 del partit reflexiona sobre l’autogovern i els drets dels ciutadans

Lluís Felipe Lorenzo
2 min
Iago Negueruela, en una imatge d’arxiu, va comparèixer després del primer Consell de Polític del 2018.

PalmaEl decret que regularà els requisits de llengua catalana que han de tenir els treballadors de la sanitat pública de les Balears va ser un dels temes estrella ahir del primer Consell Polític del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB), arran que MÉS evità que el Govern retiràs el decret i el substituís amb una ordre.

En acabar la roda de premsa, el portaveu dels socialistes, Iago Negueruela, va anunciar que “cercarem un equilibri entre la garantia bàsica de l’assistència sanitària i el dret de la ciutadania a ser atesa en qualsevol de les dues llengües oficials”, en referència a les prioritats que distancien el PSIB i els seus socis de govern. Igualment, es va mostrar convençut que “no quedarà cap oferta pública sense cobrir per cap motiu. Tenim clar que preservarem l’assistència sanitària de qualitat, que és compatible amb els processos de normalització lingüística”. En tot cas, no troba que el PSIB pugui patir un cost electoral el 2019, ja que “el nostre electorat vol tenir uns serveis públics de qualitat i exercir els seus drets”.

Negueruela va recordar que en els darrers anys s’havien incorporat “més de 1.000 professionals a la sanitat pública que el PP havia acomiadat, tornant a garantir l’assistència sanitària universal, engegant la Facultat de Medicina i obrint una convocatòria pública de més de 5.000 professionals sanitaris que ajudarà a reduir una interinitat provocada per les lleis del PP que impedien la convocatòria pública d’oposicions”.

Igualment, el conseller va demanar al president del PP balear, Gabriel Company, que explicàs “si els acomiadaments, el tancament de centres de salut, l’eliminació de la sanitat universal i totes les retallades que varen aplicar durant la passada legislatura no eren un atac directe al servei sanitari públic”.

Règim Especial Balear

D’altra banda, el PSIB va reclamar a l’Estat que complís els terminis fixats per a l’aprovació del nou Règim Especial de Balears (REB), “per consolidar el creixement econòmic”.

Per això, el portaveu socialista va considerar necessari “que el Govern acceleràs les negociacions d’aquest nou Règim Econòmic de les Illes Balears amb un compromís clar de fer-lo avançar en els propers mesos”.

Així mateix, el Consell Polític del PSIB va aprovar una proposta de resolució traslladant el suport dels socialistes al Govern de les Illes Balears en aquesta negociació i reclamant mesures clares en matèria de transport aeri, compensacions per la insularitat, mesures fiscals i incentius a la producció, tot allò relacionat amb el R+D+i i el Fons Insular per a Balears.

A més, Negueruela va insistir que “el REB és una reivindicació col·lectiva de tota la societat de Balears, i perquè s’aconsegueixi ho ha de continuar sent”, per la qual cosa va demanar a la resta de forces polítiques “mantenir la unitat respecte d’a aquesta qüestió i esperar que el Govern es prengués seriosament aquesta reivindicació i ho acceleràs”. També el Consell Polític, per mitjà de les Joventuts, va demanar reduir les taxes universitàries .

stats