Política 13/12/2019

Iceta reivindica el "retorn" del PSC i s'ofereix com l'alternativa a Torra

El líder socialista defensa al congrés del partit un "autogovern més sòlid"

Marc Toro
4 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta i els principals càrrecs de la seva executiva, després de la seva primera intervenció al catorzè congrés del PSC

BarcelonaEl PSC arribava el 2016 al seu congrés després d'unes disputades primàries entre Miquel Iceta i Núria Parlon, a punt de trencar amb el PSOE per haver-se oposat a investir Mariano Rajoy i representant el 12% dels vots a Catalunya. Tres anys després, Iceta revalidarà el lideratge sense oposició, el PSOE ha donat un paper protagonista als socialistes catalans i, en les últimes cites a les urnes, la marca PSC ha aconseguit més del 20% dels vots. "Hem tornat més forts i decidits que mai", ha clamat el primer secretari aquest vespre en l'arrencada del catorzè congrés del partit. En el marc de la presentació de l'informe de gestió de la seva executiva, Iceta s'ha ofert per liderar l'"alternativa" al Govern "fracassat" del president Quim Torra amb un projecte per a Catalunya que garanteixi un "autogovern més sòlid".

Si al migdia Salvador Illa, secretari d'organització del PSC, deixava clar que el conclave té per objectiu "posar el partit a punt" per afrontar amb "èxit" unes eventuals eleccions el 2020, Iceta insistia hores després que l'objectiu és, tal com estableix el full de ruta que votarà el congrés, passar de segona a primera força als pròxims comicis, superant ERC. Les negociacions amb els republicans per a la investidura a l'Estat no s'han escapat del seu discurs –ha dit que confia que arribin a "bon port", defensant l'abstenció d'ERC–, però gran part del seu missatge ha sigut en clau catalana. Iceta ha volgut clarificar la proposta del partit per resoldre la falta d'encaix de Catalunya a Espanya. "No volem trencar amb la resta d’Espanya, no volem dividir més la societat catalana, no volem retrocedir, però tampoc quedar-nos on som", ha resumit.

Així, ha reivindicat el reconeixement de Catalunya com a nació i ha apostat per aconseguir més autogovern i poder de decisió a Espanya i un millor finançament millor. "El nostre problema no és de tenir més competències, sinó que se’ns respectin les que tenim i que [...] puguem incidir en les decisions que es prenen a l’Estat", ha dit, defensant de nou la idea d’un Senat federal. El primer secretari ja fa mesos que fa campanya i desgrana els eixos de la seva proposta de govern, que recupera amb força la bandera del federalisme, però el discurs i missatges que surtin del congrés definiran en gran mesura la seva estratègia electoral. La direcció treballa amb la previsió que els comicis tinguin lloc a la primavera, segons expliquen fonts socialistes, i destaquen que la intenció és que Iceta ja surti del congrés "catapultat" com a candidat a la presidència de la Generalitat. "És el congrés de consagració del Miquel", afirma un membre de l'executiva.

Un cop recuperat part de l'electorat perdut durant la travessia del desert dels últims anys, la voluntat del PSC és seduir el tradicional votant ecosocialista que no se sent representat pels comuns amb les banderes de la justícia social, l'ecologisme i el feminisme. Però també arreplegar el màxim nombre de suports que en els últims anys havien fet confiança a l'ara devastat Ciutadans. Malgrat que el partit ho nega de manera oficial, diverses fonts admeten que la dura crítica que es fa a TV3 i Catalunya Ràdio a la ponència del congrés, així com el fet de plantejar la flexibilització de la immersió lingüística –dues qüestions que Iceta ha defensat en el seu discurs–, van en aquesta línia. El posicionament sobre el model lingüístic a l'escola, de fet, podria ser una de les poques qüestions que generin debat intens entre la militància socialista aquest cap de setmana, tot i que previsiblement s'acabarà aprovant un text de consens que, malgrat plantejar canvis en la immersió, refermarà el suport al català com a "llengua vehicular" a les aules.

A l'espera de com evolucionen els debats, la sensació general al partit és que serà un congrés "tranquil" i "plàcid". "Sortirem units entorn un programa i per anar a les eleccions en una situació interna que no teníem des de fa anys", diu un càrrec a la direcció. A diferència del 2016, a més, no es preveuen conflictes en la formació de l'executiva, de tendència continuista i que consolidarà Salvador Illa i Eva Granados –que serà nomenada vice primera secretària– com a càrrecs forts al costat d'Iceta, que també situarà Núria Marín com a presidenta del partit. Tal com va avançar l'ARA, Iceta tornarà a incorporar Núria Parlon a l'executiva, si bé tindrà un càrrec de menys pes orgànic per poder-se centrar en l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. La composició final de la direcció, en què es preveu que guanyi pes el grup parlamentari, podria assenyalar possibles nous lideratges de cara al futur relleu d'Iceta.

El partit preveu que unes 2.000 persones –entre delegats, observadors i convidats– assisteixin al congrés, que comptarà amb les visites i intervencions de la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, i el ministre en funcions i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, que clausurarà diumenge el congrés. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no hi assistirà finalment per motius d'agenda, però en el seu míting final de cara al 10-N, que va celebrar a Barcelona, ja va remarcar el seu suport a l'aposta del PSC: "Quan hi hagi autonòmiques, estic convençut que Catalunya apostarà per Miquel Iceta com a pròxim president de la Generalitat", va dir. Aquest divendres Iceta li ha tornat el favor: "El PSOE i Pedro Sánchez ens tenen al darrere, al costat, on calgui, tot el PSC empenyent en la mateixa direcció per Catalunya, per Espanya, pel socialisme i pel diàleg", ha sentenciat, i ha admès que els socialistes catalans no haurien reeixit si no fos pel seu partit germà.

stats