Política 19/10/2020

Només el PP i Vox eviten reclamar una millora del finançament autonòmic un dia abans del Debat de Política General

Ciutadans, El Pi, Unides Podem i MÉS per Mallorca han demanat a Armengol que es planti a Madrid per corregir aquesta mancança "històrica"

E. Navarro
3 min
El portaveu parlamentari del PP balear, Antoni Costa. / PP

PalmaTan sols el Partit Popular i Vox no han fet cap menció a l'infrafinançament autonòmic a la roda de premsa dels portaveus parlamentaris que s'ha fet aquest dilluns, un dia abans de l'inici del Debat de Política General. Sí que ho han fet MÉS per Mallorca, Ciutadans, El Pi i Unides Podem, que han coincidit a reclamar a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que es planti a Madrid per corregir aquest infrafinançament que és –tots hi coincideixen– "històric". El grup Més per Menorca no ha fet declaracions.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha dit que espera un anunci quant a la qüestió del finançament autonòmic per part d'Armengol, perquè "el deute de la Comunitat no es pot estirar més". "Una cosa és que siguem solidaris, però ja se'ns està posant cara de beneits", ha dit la portaveu d'El Pi, Lina Pons, en referència que les Illes tornaran a estar per sota de la mitjana de finançament autonòmic l'any vinent. Ha posat l'èmfasi que les Illes seran un dels territoris que més patiran econòmicament a conseqüència de la pandèmia i ha instat els partits que tenen representació al Congrés a "abandonar la disciplina de partit i representar els illencs".

La líder de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha defensat que la qüestió del finançament "serà clau per determinar a quines partides caldestinar els doblers" i que la situació actual "posa en risc els serveis bàsics i essencials". Guasp ha criticat la presidenta i l'ha acusada de "mirar cap a una altra banda" i d'abandonar-se a la "submissió que tant la caracteritza". Per la seva banda, el portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha assegurat que els companys de partit a Madrid ja estan treballant per posar el Règim Especial de les Balears (REB) en el debat dels pressupostos i ha instat Armengol que faci el mateix amb els seus companys socialistes.

La portaveu del grup socialista, Sílvia Cano, ha reconegut que, efectivament, la Comunitat "arrossega un infrafinançament històric" que ha generat que "hàgim de crear més deute". En aquest sentit, ha assegurat que demanaran mesures extraordinàries compensatòries a partir del 2020 i el 2023, sigui per via finançament "o altres vies", com ara el fons no reemborsable per fer front a la crisi del covid-19, o els 1.000 milions d'euros per als ERTO. D'altra banda, ha valorat positivament que el govern espanyol mantingui per al 2020 i el 2021 el nivell dels recursos del sistema de finançament que arribaran a les Illes, malgrat la caiguda d'ingressos.

Autocrítica

Els partits de l'oposició han demanat en bloc que, amb vista al Debat de Política General, la presidenta Armengol faci autocrítica de la gestió de la pandèmia. El portaveu popular, Antoni Costa, ha valorat les polítiques en el marc de la crisi del covid-19 com a "deficients" i "molt millorables" i ha negat que hi hagi hagut cap mesura de reactivació econòmica que hagi funcionat. Respecte de la seva posició en el debat, han assegurat que serà en la línia dels darrers mesos: "Una oposició crítica i responsable".

Patrícia Guasp ha demanat a la cap de l'Executiu que "corregeixi el tomb" en la gestió de la pandèmia per tal de "recuperar la confiança dels ciutadans". El líder de Vox, Jorge Campos, ha minimitzat la importància del Debat perquè considera que la presidenta hauria d'haver dimitit fa temps, igual que Pedro Sánchez. En tot cas, espera que, si no anuncia la dimissió, faci canvis en l'equip de Govern.

Sílvia Cano explicat que defensaran les mesures que s'han pres per contenir el covid-19 "que han estat efectives", com ara la prohibició de fumar al carrer i de l'oci nocturn i l'obligatorietat de la mascareta. Ha comparat les polítiques dels populars en la crisi financera del 2011 amb les preses pels socialistes: "El que abans eren acomiadaments massius ara són ERTO, el que eren retallades ara són inversions, el que era imposició ara és diàleg", ha defensat. A més, ha demanat al PP que "abandoni l'oposició destructiva dels darrers mesos".

stats