Política 19/10/2020

La portaveu del Govern: "Tenim un infrafinançament històric que no deixarem de reivindicar"

Pilar Costa reconeix que les Balears tornaran a quedar per sota de la mitjana estatal el 2021 però destaca l'aportació extraordinària per fer front a la crisi del covid-19

Ara Balears
2 min
La consellera de Cultura, Pilar Costa

Palma"Tenim un infrafinançament històric que no deixarem de reivindicar", ha afirmat la portaveu de l'Executiu balear, Pilar Costa, aquest dilluns al migdia a la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Ha admès que el 2021 les Balears tornaran a quedar per sota de la mitjana del finançament estatal i ha recordat que el sistema "s'hauria d'haver revisat el 2014". Ha assegurat que en reclamen la reforma "en tots els consells de política fiscal i financera". "Des del govern continuam reclamant la necessitat de la reforma del finançament autonòmic perquè arrossegam aquest infrafinançament històric", ha insistit, que fa que les Balears siguin la segona comunitat a l'hora de fer aportacions i la novena en rebre'n.

Cal recordar que, tal com va avançar l'ARA Balears aquest dissabte, si el sistema de finançament autonòmic no es reforma el Govern tindrà un problema greu d'aquí a dos anys, quan s'hagin de liquidar les bestretes a compte de la recaptació d'impostos que l'Estat ha avançat enguany.

"És evident que el sistema de finançament autonòmic no està preparat per fer front a aquest xoc asimètric de la crisi a les diferents comunitats", ha admès la portaveu del Govern balear. "Reclamam i hem reclamat mesures extraordinàries ja sigui a través del sistema de finançament autonòmic o de qualsevol altra via", ha dit, "amb mesures diferenciades per a les comunitats amb major afectació de la crisi". En aquest sentit, ha recordat que aquest 2020 hi ha hagut "ingressos extres" per part de l'Estat precisament a causa del coronavirus i malgrat que han caigut els ingressos tributaris. També ha destacat la importància de la suspensió del sostre del dèficit. Ha insistit que no deixarien de reclamar-ho "a pesar" que ara hi ha "un altre context" en què es disposa del finançament extraordinari contra el covid-19.

stats