Política 17/10/2019

Els disturbis s’agreugen arreu de Catalunya

La jornada deixa còctels Molotov, contenidors i cotxes cremats. El SEM va atendre 96 persones i els Mossos van detenir almenys 46 manifestants

Xavi Tedó / Mireia Esteve / Maria Garcia / Esther Celma
4 min
Cotxes cremant en la segona nit d'incidents a l'Eixample.

Barcelona / Girona / TarragonaDesprés de dues jornades de protestes contra la sentència del Procés, ahir a la tercera s’hi va sumar la indignació per les contundents actuacions policials dels últims dies. Un combinació que, Marxes per la Llibertat al marge, va provocar forts enfrontaments entre manifestants i Mossos i Policia Nacional en diferents punts de Catalunya, amb l’epicentre de la tensió a Barcelona. El balanç de la jornada més cruenta fins ara va fer el que el SEM hagués d'atendre 96 persones a tot el país, onze de les quals a la capital catalana, on van cremar diversos cotxes. Lluny d’amainar, la tensió als carrers de Catalunya va en augment.

A les manifestacions de dimecres al vespre i a la nit en diferents punts de Catalunya es van saldar amb 46 detinguts i 24 mossos d'Esquadra ferits, segons l'agència ACN. De moment hi ha 12 persones arrestades a Barcelona, 11 a Lleida, 5 a Tarragona, 3 a Girona, 1 a Manresa i 1 a Vilanova i la Geltrú. Pel que fa als agents ferits, són 6 a Barcelona, 4 a Girona, 12 a la regió Central i 2 a Lleida. El Ministeri de l'Interior fa balanç de tota la jornada sencera, no només de les protestes del vespre, i parla de 35 mossos ferits i 11 policies nacionals. Des de dilluns hi ha 194 agents ferits.

Les càrregues i els trets, d’una banda, i el llançament d’objectes, còctels Molotov i pirotècnia i aixecament de barricades, de l’altra, van tornar a encendre la ciutat en el marc d’una manifestació convocada pels CDR que va aplegar milers de persones. Des de la confluència de la Gran Via i el carrer Marina, els assistents van traslladar la protesta al departament d’Interior, on primer es va tirar paper de vàter i es va demanar la dimissió del conseller, Miquel Buch. Va ser en aquest punt, i després que alguns dels manifestants intentessin retirar les tanques del fort blindatge policial, que els Mossos van carregar amb duresa i van disparar projectils de foam.

Alguns dels manifestants, al passeig de sant Joan

Com va passar dilluns a la nit al passeig de Gràcia, es van tornar a muntar barricades i a encendre contenidors, i furgons de la Policia Nacional van baixar a gran velocitat per passeig de Sant Joan en unes maniobres que van estar a punt d’atropellar els manifestants, que hi responien llançant pedres. Els diversos cotxes cremats, al carrer Roger de Flor entre Diputació i Consell de Cent, van activar les dotacions de Bombers i van frenar la intensitat dels enfrontaments, però nous focs i barricades pel centre de Barcelona van allargar les càrregues en diversos punts fins ben entrada la nit.

Bombrs apagant focs en les immediacions del passeig de Sant Joan

Abans que comencés la mobilització davant la conselleria d’Interior, i en el primer dia dels tres de vaga que hi ha convocada als instituts i universitats catalanes, uns 200 estudiants van recórrer diversos carrers de Barcelona. Es van desplaçar des de plaça Espanya fins a la ronda Litoral, a l’altura del Paral·lel, on van tallar-la -durant escassament una hora- fins que els Mossos d’Esquadra van arribar amb desenes de furgonetes per fer-los fora. Els agents van demanar-los que deixessin d’ocupar la via i, mentre els estudiants encara debatien què feien, van dispersar-los amb alguns cops de porra. Un cop fora de la ronda Litoral, els estudiants es van dirigir a la cruïlla amb el carrer Marina, on va començar la manifestació convocada pels CDR.

Els manifestants, a Gran Via / Marina

La Universitat Autònoma de Barcelona va acabar suspenent les classes davant la pressió dels estudiants, que van ocupar el rectorat per exigir que la universitat es posicionés en contra de la sentència del Procés. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va assegurar que la universitat no aturaria l’activitat acadèmica però va instar els docents a ajornar les classes “en la mesura que sigui possible al llarg de tota la setmana”.

Les protestes dels CDR van tenir rèpliques a Girona, Lleida i Tarragona, on els incendis i enfrontaments amb els cossos policials es van repetir amb diferents intensitats. A Tarragona, a més, els Mossos van atropellar un manifestant, a qui es van endur amb una ambulància.

Talls de carreteres

A les manifestacions dels estudiants i dels CDR s’hi van tornar a afegir els intermitents però constants talls de carreteres i vies de tren a tot el territori català. De fet, a Barcelona ahir encara no s’havia restablert del tot la normalitat en el punt on es van produir els aldarulls dimarts, al passeig de Gràcia entre Mallorca i Provença, que es mantenien tallats. A més, diverses línies d’autobús i del metro van quedar alterades. El consistori barceloní va xifrar en 250 contenidors cremats i 320.000 euros els diners que costarà restablir-los. Caldrà veure quin és el balanç d’aquesta última nit.

Desenes de persones també van continuar tallant diversos accessos a l’AP-7, com per exemple a Sant Sadurní d’Anoia. A més, a primera hora del matí, i per segon dia consecutiu, l’AVE entre Barcelona i Figueres no funcionava per un problema a la fibra òptica que Adif va atribuir a “actes vandàlics” i fonts de la Moncloa van confirmar que es tractava d’una acció de protesta. A més, es va haver de tallar el servei en diverses línies de Rodalies i de llarga distància.

stats