Política 17/04/2019

Menorca se suma al Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l'Energia

Entre els compromisos destaquen l'assessorament estratègic i el suport tècnic i econòmic per desenvolupar la seva agenda de transició energètica

Iván Martín
2 min
El Consell de Menorca coordinarà les accions dels ajuntaments de l'illa en matèria energètica.

MaóEl ple del Consell de Menorca ha aprovat l'adhesió al Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l'Energia, que consisteix en un acord entre localitats que assumeixen com a territori reduir un 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2030. La iniciativa compromet milers de governs locals de tot el món a una agenda comuna d'objectius i accions per accelerar la descarbonització, mitigar el canvi climàtic i adaptar-se a les seves conseqüències. El Consell de Menorca coordinarà les actuacions que s'impulsin des dels municipis.

Entre els compromisos que assumeix Menorca destaquen l'assessorament estratègic i el suport tècnic i econòmic als municipis de l'illa per desenvolupar la seva agenda de transició energètica. La reducció de gasos d'efecte hivernacle és un dels objectius principals del Pacte, que fa seva la fita europea de reduir almenys un 40% les emissions per al 2030 mitjançant mesures d'eficiència energètica i l'ús de fonts d'energia renovables. Les accions que Menorca posi en marxa per a la consecució d'aquest objectiu hauran de plasmar-se en un pla d'acció per al clima i l'energia sostenible, document que traduirà el compromís polític de l'illa en mesures i projectes pràctics i que haurà d'estar elaborat en un període màxim de dos anys des de la seva adhesió.

L'adhesió a aquest pacte se suma al conjunt d'accions que el govern espanyol, el Govern balear, el Consell Insular i les administracions locals de l'illa estan impulsant per fer realitat la transició energètica de Menorca. Destaca el desenvolupament de l'Estratègia Menorca 2030, el pla estratègic de descarbonització de l'illa que preveu arribar a aquesta data amb un 85% de cobertura elèctrica amb energies renovables. El Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l'Energia compta actualment amb 7.755 localitats signatàries de 57 països d'arreu del món i suma aproximadament 253 milions d'habitants.

stats