Política 06/04/2020

MÉS, Podem i El Pi plantegen diferents propostes per reduir el sou dels polítics durant l'estat d'alarma

Els sobiranistes volen que s'apliqui només als diputats autonòmics, mentre que els regionalistes diuen que la mesura ha de ser per a tots els càrrecs

Ara Balears
2 min
El ple del Parlament durant la sessió d'aquest dimarts.

PalmaMÉS per Mallorca, Podem i El Pi han proposat aquest dilluns reduir el sou dels seus càrrecs polítics durant l'estat d'alarma, però ho han plantejat de manera diferent. Els sobiranistes volen que els diputats autonòmics amb dedicació exclusiva renunciïn als complements del seu sou base; la formació morada defensa que els diputats i els alts càrrecs del Govern donin el 50% del seu sou i els regionalistes diuen que la mesura ha de ser per a tots els càrrecs i que cal que aquests es redueixin el salari un 30% durant l'estat d'alarma i un 10% fins a final d'any.

El portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, ha demanat que "mentre duri l'estat d'alarma no es facin efectives les assignacions econòmiques als grups parlamentaris". En un comunicat també ha afirmat que està convençut que la resta de grups parlamentaris coincidiran amb aquest objectiu i remarca la necessitat de preveure l'allargament del període de sessions per poder continuar amb el treball parlamentari una vegada s'aixequi l'estat d'alarma.

La reducció de les retribucions dels diputats se centraria a suprimir els complements que reben els portaveus en el ple i en les comissions i els membres de la Mesa, així com els que s'abonen perna l'allotjament i els desplaçaments. MÉS també proposa cercar la fórmula per poder reprendre les sessions de control al Govern, una "funció primordial" de la cambra legislativa. A parer seu, podrien establir-se sessions de la Diputació Permanent en les quals es plantegin preguntes orals als consellers i a la presidenta del Govern, a més de compareixences a les comissions, ja siguin presencials o per via telemàtica.

La presidenta d'El Pi, Xisca Mora, ha explicat que "els càrrecs públics estam al servei de la ciutadania i hem de compartir amb la societat els moments difícils". Segons Mora, "ara hem de demostrar que l'esforç i el sacrifici és de tots i que els polítics som els primers que hem de donar exemple i demostrar el nostre compromís amb la nostra terra". La proposta d'El Pi es farà al Parlament i en el Consell de Mallorca i demanaran que la reducció s'apliqui a nòmines, complements i dietes pendents de pagament.

D'altra banda, Podem ha explicat en un comunicat que sumen a la proposta estatal de demanar al Congrés dels Diputats i al Govern que tots els diputats i alts càrrecs donin el 50% del seu sou equivalent a cada dia que duri l'estat d'alarma.

stats