Política 30/05/2018

El Govern lamenta el "succedani de reforma" del sistema de finançament i demana més a Montoro

“No és una proposta de nou model de finançament”, lamenta en primer lloc la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera

Ara Balears
3 min
Imatge de la roda de premsa d'aquest dimecres.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha presentat aquest dimecres les seves al·legacions al darrer informe del Comitè Tècnic d’Avaluació Permanent (CTPE) del sistema de finançament autonòmic i manté la reclamació d’obtenir una major autonomia financera i corresponsabilitat fiscal, mitjançant la reforma de l’actual model. Així mateix, lamenta la manca d’una proposta concreta per a la creació d’un nou sistema per part del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

“No és una proposta de nou model de finançament”, lamenta en primer lloc la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, qui també recorda el retard acumulat els darrers anys respecte de les promeses de l’actual govern de l’Estat de reformar un model caducat des de 2014. Cladera destaca la reclamació d’avançar cap a un nou sistema que permeti al Govern reforçar la corresponsabilitat fiscal i aconseguir un augment de la capacitat normativa i de gestió dels impostos que es recapten a les Illes Balears.

Així mateix, en les al·legacions, elaborades per la Direcció General de Pressupostos i Finançament, el Govern critica que el document enviat pel Ministeri “no assegura el respecte del principi d’ordinalitat (ni tan sols s'anomena), per evitar que les comunitats que més recursos aporten al sistema puguin acabar rebent un menor finançament en termes per càpita”, com reclamen les Illes Balears i altres comunitats.

En aquest sentit, l'Executiu ha manifestat que el document enviat pel Ministeri “no trasllada una proposta concreta de reforma del model, sinó que en molts dels seus elements es limita a exposar, a manera d'acta, el sentit dels debats del comitè tècnic”, en el qual ha participat el director de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió.

Tenint en compte “els reptes que ha d'afrontar de manera inajornable l'estat de les autonomies” avui dia, el Govern de les Illes Balears també “lamenta l'oportunitat perduda que suposa plantejar un succedani de reforma que no inclou ni una mesura destinada a reforçar la corresponsabilitat fiscal i l'autonomia financera de les comunitats autònomes, com assenyala el mandat de la mateixa Conferència de Presidents”. En canvi, afegeix, planteja “diverses mesures que van clarament en sentit contrari”.

La consellera destaca que el Govern ha presentat i defensa una proposta alternativa de nou model, fet que contrasta amb la “manca de proposta” d’un nou sistema per part de l’actual executiu central. Cladera reitera que “s’hauria d'avançar cap a un model més relacionat amb la capacitat tributària, que permeti a les comunitats autònomes que així ho desitgin assumir una major responsabilitat fiscal”. El Govern manté aquesta proposta “enfront de l’actual sistema i del que podria derivar-se” de l'esborrany de l’informe del CTPE, “basats tots dos a anivellar el finançament per unitats de necessitat i en què una part important dels recursos de les comunitats s'obtenen a partir de transferències”.

El Govern també lamenta la manca d’una proposta definida per compensar el deute autonòmic, malgrat que el Ministeri obre novament la porta a alguna mesura per tractar de resoldre aquest problema, el qual és objecte d’una de les reclamacions de les Balears.

En aquest punt, el Govern manifesta en les al·legacions que la redacció de l'informe és “ambigua” i no incorpora els plantejaments defensats per diverses comunitats, com l'Arxipèlag, en el sentit de considerar l'origen del deute per tal de “possibilitar la compensació” de la part del deute provinent del dèficit històric de finançament.

Cladera incideix que es tracta d’una reclamació “de justícia” per a diverses comunitats i recorda que les Illes Balears arrosseguen uns 5.000 milions de deute “provocat per causa de l’infrafinançament” amb els diferents models, segons els càlculs de la Conselleria, del total de 8.800 milions de deute públic de la Comunitat Autònoma.

stats