Política 27/08/2019

El govern català dona llum verda per portar l'Estat als tribunals pels impagaments

Malgrat la crida a la resta de comunitats, la Generalitat admet que no hi haurà una "acció conjunta"

Ara
2 min
Meritxell Budó, portaveu del Govern

BarcelonaEl govern català ha acordat aquest dimarts en la reunió del consell executiu iniciar les accions legals contra l'Estat per reclamar els impagaments del finançament autonòmic. Com ja va anunciar la setmana passada al Parlament el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el seu equip exigirà a la Hisenda espanyola 1.317 milions d'euros, corresponents a l'actualització de les bestretes per al 2019 i una part de la liquidació de l'IVA del 2017.

El consell executiu ha donat llum verda, doncs, a presentar un recursos contenciós administratiu contra el govern espanyol perquè li transfereixi els diners que, segons defensa la Generalitat, els deu d'aquest exercici. Dels més de 1.300 milions d'euros que reclama el Govern, un total de 874 corresponen a les bestretes, mentre que els 443 milions restants provenen del canvi normatiu en la gestió de l'IVA que va aprovar l'anterior govern del PP.

"La llei de finançament autonòmic és la que és i, mentre estigui vigent, l'Estat ha de complir amb les seves obligacions amb les comunitats", ha reivindicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Tot i així, ha admès que no hi haurà una "acció conjunta" entre les diferents administracions autonòmiques, encara que Castella i Lleó o Galícia han anunciat que també utilitzaran la via judicial contra l'Estat pels impagaments.

Segons ha defensat Budó, les bestretes del finançament autonòmic "en cap cas" es poden considerar despeses de l'administració i, per tant, no estan afectades per la pròrroga pressupostària del govern en funcions de Pedro Sánchez. "Són ingressos ja recaptats de les administracions autonòmiques i és evident que d'obligat compliment", ha valorat la portaveu del govern català.

Sobre el recurs que interposarà la Generalitat contra l'Estat pels impagaments, Budó ha evitat donar-ne més detalls fins que els assessors jurídics del Govern enllesteixin l'informe amb tots els punts legals que inclouria. No obstant, ha confirmat que aquesta denúncia es presentarà davant la justícia espanyola "en els pròxims dies".

L'Estat diu ara que no té un informe sobre el finançament

De fet, Budó també ha assegurat durant la roda de premsa que el departament d'Economia ja ha demanat l'informe de l'Advocacia de l'Estat amb el qual el govern espanyol argumenta que no pot donar més finançament a les comunitats autònomes. El PP també ha reclamat aquest estudi, així com els grups parlamentaris d'ERC i JxCat al Congrés de Diputats.

stats