Política 19/07/2019

Dues associacions de juristes denuncien a l'ONU la "violència policial" de l'1-O i la situació dels presos polítics

El Col·lectiu Praga i l'associació Drets reclamen l'alliberament dels líders independentistes

Acn
2 min
Els presos polítics al Tribunal Suprem

BarcelonaEl Col·lectiu Praga i l’associació Drets han denunciat a les Nacions Unides la "violència policial"de l'1-O, la situació dels presos polítics i la "vulneració de drets fonamentals" a Espanya. Totes dues entitats de juristes i professionals del dret han reclamat, també, l'alliberament dels presos polítics en presó preventiva, que s'investiguin les forces de seguretat de l'Estat i que es reformi la 'llei mordassa'.

En el document de quatre pàgines enviat a l'ONU, els dos col·lectius han defensat que totes les manifestacions organitzades per l’ANC i Òmnium, inclosa la del 20-S davant la conselleria d'Economia, van ser "pacífiques", de manera que rebutgen la persecució penal contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El document també remarca la "continua interferència" del Tribunal Constitucional i del Suprem en la formació d'un govern a Catalunya. El judici de l’1-O, argumenten, “ha posat en greu perill els pilars de l’estat de dret espanyol: la separació de poders i la independència judicial”. Així mateix asseguren que “la manca d’independència” del Suprem ha arribat a afectar el dret a un judici just i defensen que les vistes s’haurien d’haver celebrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, també observen que en el procés judicial s’han vist “compromesos” els drets de defensa, la igualtat d’armes processals i la pràctica de la prova.

Com a exemples, citen la manca de planificació i el poc marge amb el qual se sabien els noms dels testimonis que serien citats, a més del fet que els presos haguessin de tornar a la presó, a més d’una hora de distància del Suprem, després de sessions de més de 10 hores durant les seves declaracions.

Les dues entitats han traslladat aquesta queixa de cara al pròxim examen periòdic universal (EPU) sobre drets humans de l'ONU que ha de passar l'estat espanyol a principis del 2020. L'informe presentat aporta documentació addicional perquè es tingui en compte en aquest procés de revisió, ja que s'hi poden incloure informes d'entitats no governamentals en relació al respecte als drets humans i les llibertats fonamentals. De fet, aquesta mateixa setmana la plataforma International Trial Watch va presentar un primer informe a l'Alt Comissionat de la ONU, el primer pas perquè pugui ser tingut en compte en l'examen que passarà Espanya en la sessió del Consell de Drets Humans del gener vinent.

stats