Política 11/12/2017

El govern espanyol demanarà explicacions a Bèlgica per l'estelada que lluïa un vehicle policial

Dastis afirma que Puigdemont hauria de tornar a Catalunya per participar a la campanya electoral

Laia Forès
2 min
González Pons exigeix explicacions a Bèlgica per unes fotografies de cotxes de la policia amb estelades

Brussel·lesEl govern espanyol demanarà a les autoritats belgues per què un vehicle de la policia de Brussel·les portava dijous passat, el dia de la manifestació a la capital belga de 45.000 catalans, una estelada. "Ho preguntarem", ha assegurat el ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, aquest dilluns a preguntes de la premsa.

"No em sembla gaire presentable", ha dit Dastis, que ha participat en una reunió de titulars d'Exteriors de la UE. No ha volgut donar més detalls sobre les gestions que pensa fer l'executiu de Mariano Rajoy davant Bèlgica.

La imatge de l'estelada penjada a la finestra del cotxe de la policia que va córrer per les xarxes socials va ser durament criticada pel líder del PP espanyol al Parlament Europeu, Esteban González Pons. El popular va qualificar la imatge "d'indignant" i l'estelada de "bandera il·legal", tot i que és totalment legal.

De fet, la policia del districte de Brussel·les-Montgomery, a la qual pertany el vehicle, va treure importància al fet de portar una estelada i va negar que hi hagués "cap connotació política" en el gest.

La xifra important, la de votants el 21-D

González Pons també arriba a qüestionar la xifra oficial de 45.000 manifestants que va oferir la policia. Dastis, en canvi, no ha rebutjat la xifra però li ha tret rellevància: "El que és important és el nombre de persones que votaran el 21-D".

El ministre d'Exteriors espanyol ha aprofitat que parlava de la manifestació del dia 7 per criticar els catalans que portaven estelades i que van entrar a un dels restaurants més turístics de Brussel·les, Le Roi d'Espagne (El Rei d'Espanya), situat a la Grande-Place. "És pintoresc, però cadascú ha de donar explicacions de les seves coses", ha dit.

Puigdemont i la campanya

Alfonso Dastis també ha demanat a Carles Puigdemont que torni a Catalunya per fer campanya. "Atès que s'ha presentat a unes eleccions, hauria de tornar a Catalunya per participar a la campanya i prendre possessió de l'acta de diputat", ha assegurat obviant que si el president, cessat pel 155, torna a Catalunya serà detingut i enviat a la presó.

stats