Política 13/02/2020

Cladera anuncia millores en el sistema de menors tutelats i un augment d'1,5 milions del pressupost de l'IMAS

La presidenta del Consell de Mallorca demana que es posi el focus sobre els abusadors, els quals "s'han de perseguir"

Maria Llull
2 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant el ple d'aquest dijous

PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha anunciat aquest dijous en el ple del Consell de Mallorca una bateria de mesures per millorar la prevenció, l'acolliment i els centres de menors de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Aquest anunci ha arribat hores després que el Pacte hagi tombat la proposta de crear una comissió d'investigació sobre l'escàndol d'explotació de menors tutelats per l'IMAS i que hagi tirat endavant la creació d'una comissió d'experts.

Segons ha explicat Cladera, aquest augment pressupostari es destinarà a millorar la prevenció, la protecció dels menors, la formació i els centres. La presidenta també ha demanat que "es posi el focus on toca", perquè "hi ha uns abusadors que s'han de perseguir perquè cometen un delicte molt greu". "No vull eludir la responsabilitat de l'IMAS, però també és de tots", ha afegit. Cladera ha demanat que no es faci "un ús polític" d'aquest cas, que no duria "enlloc".

Pel que fa a les mesures, la institució insular destinarà més de 200.000 euros per als programes de prevenció, amb l'objectiu de "millorar la formació dels joves i els professionals per detectar els casos" d'abús sexual, maltractament i explotació sexual. A més, es destinaran més recursos al programa d'intervenció en situacions de crisi i s'augmentarà la plantilla d'educadors socials.

Un altre dels anuncis de Cladera és que es destinaran més de 250.000 euros a una campanya destinada a captar i formar més famílies d'acollida, dirigida que els menors tutelats puguin dur una vida normalitzada en un entorn familiar.

La presidenta també ha avançat que durant aquest mes de febrer es facilitaran als menors eines d'autoprotecció amb AlertCops, un servei d'alertes de seguretat connectat directament amb els cossos de seguretat per atendre'ls en situacions de risc. Cladera ha recordat que el Consell ha acordat amb el Govern adaptar el Projecte IRIS a la problemàtica dels menors –IRIS és una base de dades confidencial sobre víctimes de violència de gènere, la qual inclou números de telèfon perquè l'112 pugui ajudar les víctimes de manera més eficient–.

Un altre dels anuncis ha estat que el nou centre especialitzat en víctimes d'abús i explotació sexual infantil estarà en funcionament a partir del juny. També es posarà en marxa un programa d'acolliment terapèutic per a adolescents amb necessitats especials o en situació de risc, i s'iniciarà una formació específica del personal en detecció de possibles casos amb la Fundació Amaranta, a més de tallers d'educació afectivosexual. Així mateix, el Consell contractarà dos psicòlegs més per a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual de l'IMAS.

El Consell ha informat que aquest increment d'1,5 milions d'euros "s'afegeix a l'augment del 10% en el pressupost en l'àmbit de menors de l'IMAS, que suposa 4 milions d'euros més que el 2019 i 10 milions més que el 2016.

stats