Política 28/05/2018

El Consell de Mallorca modifica el projecte de zonificació turística

Augmenta les restriccions a Muro, l'Arenal, Marratxí i el Port de Sóller, però disminueix en molts dels petits nuclis d'interior

Jaume Ribas
3 min
El ple del Consell de Mallorca, reunit aquest dimarts.

PalmaEl departament de Territori ha fet arribar a la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) un nou document de zonificació del lloguer turístic amb algunes modificacions. Tal com preveu la llei, la CBMA haurà d'avaluar i aprovar aquest projecte definitiu de zonificació turística, que recull alguns canvis proposats per diferents ajuntaments i per particulars. La nova zonificació serà definitiva una vegada que hagi estat aprovada pel Ple del Consell.

En total, es varen presentar 26 informes dels ajuntaments i es varen rebre 43 al·legacions de particulars, empreses i entitats. Després d’haver-los analitzat tots, el Consell ha inclòs directament aquelles mesures dels consistoris municipals que eren més restrictives que la proposta inicial i ha estudiat les que eren més permissives. Tot i això, la patronal Habtur ha lamentat que "no s'hagi comptat amb la veu del sector" per tirar endavant aquests canvis i que tampoc no s'hagin atès algunes de les demandes municipals, com ara les de l'Ajuntament de Pollença, que sol·licitaven menys restriccions al lloguer turístic.

En canvi, el grup ecologista GOB ha assenyalat que "el canvi és mínim" i ha mantingut la seva posició en contra de "qualsevol zonificació que permeti augmentar el nombre de places de lloguer turístic" i la capacitat de càrrega de l'illa. Entre altres crítiques, el GOB destaca que els canvis introduïts només afecten determinats nuclis urbans i no el sòl rústic.

Noves restriccions

A les platges de Muro, quedarà prohibida l'estada en pisos i només es permetrà el lloguer de cases unifamiliars, igual que a l'Arenal de Llucmajor. A més, les Casetes dels Capellans, també a Muro, serà considerada zona d'exclusió i no s'hi podrà fer cap tipus de lloguer turístic. A la resta del municipi, només estarà permès el lloguer en cases i en cap cas en pisos plurifamiliars.

Al municipi de Marratxí també s'aplicaran més restriccions que les previstes inicialment i només es permetrà el lloguer en plurifamiliars. L'excepció al municipi serà Marratxinet que, tal com es preveia inicialment, és considerada zona saturada i només es permeten les estades turístiques de seixanta dies en l'habitatge habitual.

L'altra nova restricció serà al Port de Sóller, que només permetrà el lloguer de plurifamiliars durant 60 dies, igual que el nucli de Sóller. La patronal del lloguer turístic, Habtur, ha lamentat que els ajuntaments hagin demanat aquests canvis al Consell per limitar més el lloguer turístic.

Més permissivitat

El Consell de Mallorca també ha inclòs alguns canvis als paràmetres d'amidament que permeten avaluar si una zona es considera saturada o no saturada -o, d'acord amb la nova nomenclatura, vulnerable o no vulnerable. Als nuclis d'interior petits, de menys de cent habitatges, es deixa de comptar el nombre d'habitatges buits disponibles, ja que, segons afirma el Consell, “els resultats no s'ajustaven a la realitat”. Amb aquesta modificació, el lloguer turístic passa a estar permès a l’Esgleieta (Esporles), Ruberts (Sencelles), el Carritxó (Felanitx) i les Coves (Deià). Amb un altre canvi en les puntuacions que es feien servir per decidir si un nucli de població estava turísticament saturat, i que augmenta l'índex dels 15 als 22,5 punts, també es passa a permetre el lloguer turístic de tot tipus a Ariany, els Llombards (Santanyí) i Randa (Algaida).

El batle d'Ariany, Joan Ribot (El Pi), ha dit que està "molt satisfet" amb aquest canvi perquè creu que "el Consell ha pres consciència de la realitat del poble". Amb la modificació, el lloguer turístic estarà permès en tot el municipi, tant dins el poble com a foravila, ja que Ariany pràcticament no té sòl rústic protegit.

Habtur també ha considerat positius aquests canvis, no només a Ariany, sinó a tots els que deixen de considerar-se saturats (o vulnerables, segons la nova nomenclatura) i passen a permetre totes les modalitats de lloguer turístic.

Sense canvis

Els nous paràmetres introduïts pel departament de Territori no afecten una sèrie de nuclis que ja es consideraven saturats en l'anterior projecte i que ho seguiran sent, de manera que només s'hi permetrà la modalitat més restrictiva de lloguer durant seixanta dies de l'habitatge habitual. Són Alcúdia, Banyalbufar, Port del Canonge (Banyalbufar), Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Llucalcari (Deià), la Cala (Deià), l’Empeltada (Deià), Estellencs, Fornalutx, Marratxinet, Pollença, el Vilà (Pollença), la Font (Pollença), Santanyí, ses Salines, Sóller, Biniaraix (Sóller), l’Horta (Sóller), Valldemossa, el Port de Valldemossa, l’Arxiduc (Valldemossa) i Son Ferrandell (Valldemossa).

stats