Política 22/09/2020

Company, a Armengol sobre la gestió de la crisi del coronavirus: "O no saben fer feina o no serveix de res"

La presidenta del Govern acusa el PP de mentir sobre la situació a les Balears

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaEl president del PP, Biel Company, ha carregat aquest dimarts en el ple del Parlament contra la gestió que fa el Govern de la crisi social i econòmica provocada pel coronavirus. El portaveu popular ha destacat que "les Illes Balears tenen les pitjors dades d'Espanya" i que "lideren la caiguda del PIB, la destrucció d'ocupació i la caiguda de la producció industrial". "O no saben fer la seva feina o no serveix de res", ha dit Company sobre les mesures que està aplicant l'Executiu, a més de destacar que les Illes són la comunitat on més ha crescut la pobresa i que precisament hi ha "un 22% de menors en risc de pobresa".

"Comprar un habitatge costa un 50% més que el 2019, hi ha llista d'espera per un habitatge de protecció oficial, moltes persones no poden tornar els seus préstecs, tanquen empreses i el lloguer de cotxes ha facturat un 80% menys", ha continuat el president popular, qui també ha criticat que el Govern "manté 209 alts càrrecs polítics el sou dels quals costa cada any 12 milions d'euros als ciutadans" i que s'hagin "col·locat il·lustres llinatges del PSOE", en referència a la incorporació de Francesc Antich al capdavant de l'Autoritat Portuària de Balears.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha respost a les crítiques del PP recordant que la pandèmia ha afectat sobretot el sector dels serveis i els transports. "Vostè va afrontar la crisi acomiadant professors i metges", ha continuat Armengol. La presidenta ha subratllat que el Govern està "protegint empreses i treballadors" gràcies als ERTO, a més d'incrementar la liquiditat de les empreses gràcies a les línies de crèdit ISBA.

Armengol també ha recordat que s'han contractat 900 professionals sanitaris i 564 docents, i que s'han destinat set milions d'euros a les beques de menjador i 14,8 milions a la renda social garantida. La presidenta ha acusat el líder de l'oposició de mentir sobre la situació a les Balears. "Ahir va dir que les UCI de Son Llàtzer estan superades. És impresentable, perquè estan a la meitat de la seva capacitat. Deixi de mentir, d'enganar i de crear falses expectatives", ha sentenciat.

682 milions d'euros: el cost dels ERTO a les Balears

La presidenta de l'Executiu també ha respost al diputat de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, qui ha demanat més suport per a empreses i autònoms i una baixada d'impostos per pal·liar la situació econòmica de les Balears durant la temporada baixa. Armengol ha tornat a reivindicar els ERTO com a principal figura de protecció de treballadors i empreses i ha explicat que a hores d'ara han tingut un cost de 682 milions d'euros per a l'Estat, entre aportacions directes i bonificacions.

Pel que fa a la liquiditat de les empreses, la cap de l'Executiu ha indicat que les línies de crèdit ICO han beneficiat 15.294 empreses i que s'han donat préstecs per valor de 2.805 milions d'euros. Per la seva part, la societat de garantia recíproca ISBA ha tirat endavant 1.849 operacions de crèdit per valor de 161,8 milions d'euros.

Això sí, Armengol ha demanat excuses pel retard en la gestió de les ajudes a autònoms i petites empreses. Segons ha assenyalat, uns 10.000 autònoms es beneficiaran dels 14 milions d'euros que hi aportarà el Govern balear.

stats