Política 26/04/2019

Casado obre per primer cop la porta a l’entrada de Vox al seu govern

El líder popular diu que la ultradreta tindrà "la influència que vulgui tenir"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pablo Casado durant un míting en l'Auditori de la Diputació d'Alacant

ValènciaPablo Casado clarifica el seu projecte de govern. El líder del PP ha obert la porta aquest divendres per primer cop a l’entrada de Vox al seu executiu, després de posar fins ara l’exemple andalús, on la ultradreta va donar supor des de fora a un executiu de PP i Cs. En una entrevista al mitjà extremista Esradio, Casado ha demanat “unir el vot entorn al PP” perquè les dretes puguin sumar, i ha enviat un missatge clar als seus rivals a la dreta: “Al final Vox i Cs tinguin 10 o 40 diputats tindran la influència que vulguin tenir, sigui entrant al govern o per decidir la investidura o la legislatura”.

“Per què ens hem d’anar trepitjant la manguera entre nosaltres si al final l’important és sumar?”, s’ha preguntat Casado, que s’ha mostrat confiat que les dretes puguin guanyar les eleccions i desbancar Sánchez des de la Moncloa. Tot i la voluntat de governar amb els ultres, Casado ha demanat el vot del “socialista defraudat per Sánchez”, que segons ell també “està a favor de la família, la presó permanent revisable o la unitat d’Espanya”, i ha reiterat que vol representar “l’Espanya dels balcons”.

El candidat del PP ha participat després de l’entrevista en un acte a València, previ al tancament de la campanya, a Madrid, on s’ha acompanyat de la candidata a la presidència de la Generalitat, Isabel Bonig, que es jugarà la sort també diumenge, en unes eleccions simultànies, i que ha presentat el País Valencià com “el mur de contenció al nacionalisme que vol trencar Espanya”, i ha afegit: “Nosaltres som valencians i mai serem catalans, diguin el que diguin i vulguin el que vulguin”.

Casado, que ha arribat una hora tard al míting, s’ha disculpat amb els assistents i ha justificat que ell no té “Falcon”, en referència a l’avió presidencial, tot i que Pedro Sánchez no el fa servir en campanya. El candidat del PP ha intentat transmetre optimisme als seus, i s’ha mostrat convençut de la victòria en les eleccions de diumenge. Tot i així ha tornat a apel·lar al vot útil -tot i que ell l’anomena “vot unit”- perquè la majoria en vots que pronostiquen les enquestes al “centredreta” es tradueixi també en una majoria d’escons, que pugui desallotjar Sánchez.

El candidat ha defensat que són un partit “dialogant i moderat” que pot negociar a “esquerra i dreta”, per això ha apel·lat directament “als simpatitzants de Vox i Cs”, que potser votant aquests partits poden acabar afavorint el PSOE. I ha matisat el seu missatge del matí, dient que “Vox no vol entrar a cap govern que no liderin ells”.

De nou, Casado s’ha referit a la presumpta intenció de Sánchez d’indultar els presos polítics a canvi del seu suport a la investidura, juntament amb els altres “socis” que, segons ell són Podem i Arnaldo Otegi, que “va demanar un milió de vots per fer president Sánchez”. “Els terroristes proetarres demanant el vot per donar a suport a Sánchez, cosa que en qualsevol país del món t’inhabilitaria per ser president”, segons ell.

Així, ha establert una dicotomia entre un govern encapçalat pel PP “i ja veuríem amb quin socis, que comparteixin el respecte a la Constitució” o aquest executiu que, ha dit, suposaria “l’homologació del populisme bolivarià”. “Si no volen que Espanya es fractura i hi hagi una crisi de cavall, com la del 2008, l’única força vàlida és la del PP”, ha continuat.

stats