Política 27/07/2018

Aprovat el pioner decret sobre la posidònia de difícil aplicació

Aquesta planta ocupa una superfície de més de 650 km² a totes les Balears i, de moment, només compta amb 15 embarcacions a totes les Balears

Kike Oñate
2 min
Fotografia d'arxiu de la posidònia a les Illes Balears.

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca Vicenç Vidal ha declarat avui dematí en roda de premsa al Consolat de Mar que el Consell de Govern ha aprovat definitivament el Decret sobre la conservació de la Posidònia oceànica a les Balears, mesura que entrarà en vigor un dia després de la seva publicació al BOIB, presumiblement aquest diumenge.

La Comunitat Autònoma es converteix en la primera regió europea en garantir la conservació d'aquesta planta que ocupa una superfície de més de 650 km² a totes les illes. En aquest sentit, Vidal ha dit que "en cap altre lloc de tota la Mediterrània hi ha recursos i persones que vigilin la posidònia oceànica".

Així mateix, queda per veure si els recursos destinats, de moment 15 embarcacions per totes les illes, seran suficients per aplicar el nou decret. Sobre això el conseller s'ha defensat dient que "fa dos anys no hi havia cap tipus de vigilància ni recursos destinats a protegir la posidònia, ara sí, i hem de millorar".

Durant la roda de premsa, el conseller ha destacat que “tenim suficients cartografies com a referència, però el Govern haurà de fer feina per crear una encara més precisa”.

"S'ha fet molt de treball pedagògic a les escoles i també amb voluntaris que han difós la necessitat de protegir la posidònia entre la ciutadania", ha declarat el conseller. Quan se li ha preguntat sobre la seva validesa pràctica, Vidal ha reflexionat dient que "no es pot garantir que tots els cotxes estiguin ben aparcats i això no vol dir que les lleis de trànsit no funcionin, passa el mateix amb el Decret".

Des del GOB, el portaveu de l'àrea de Conservació i Biodiversitat Toni Muñoz, es mostra content per l'aprovació del Decret, ja que reconeix que "és un text pioner que s'ha fet des de zero i amb pressions polítiques". A més, es contempla els abocaments a la mar una de les reivindicacions històriques del grup ecologista que, segons Muñoz "serà la nostra propera passa per punyir al Govern i seguir millorant la preservació de la posidònia".

El portaveu dels ecologistes creu que "la pròxima setmana l'executiu ja hauria de realitzar alguna sanció exemplaritzant contra els grans vaixells que duen tot l'estiu fondejant damunt la posidònia amb coneixement". El GOB proposarà que s'informi a tots els clubs nàutics que les cartografies estan disponibles a internet i els patrons tinguin coneixement d'on poden o no fondejar.

La posidònia oceànica és una fanerògama marina endèmica de la mar Mediterrània, d'una importància biològica extraordinària, que forma extenses praderies entorn de les illes, amb una superfície de més de 650 km². Es tracta de la vegetació marina més estesa en fons litorals, entre 0 i 35 metres de profunditat, que arriba fins a 43 metres al Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera.

stats