ENTREVISTA
Política 29/05/2020

Antoni Noguera: “De vegades he trobat a faltar la complicitat de Podem, especialment en polítiques d’esquerra”

El coordinador de MÉS per Mallorca parla de les negociacions al Pacte per tirar endavant el Decret llei de protecció del territori

Enric Borràs
5 min
Antoni Noguera “De vegades he trobat a  faltar la complicitat de Podem, especialment en polítiques d’esquerra”

Antoni Noguera (Palma, 1979) té les idees clares, però també té molts fronts oberts: a part dels que afronta com a tinent de batle de Palma, s’hi afegeixen els del partit. Com a coordinador de MÉS per Mallorca, ha tingut el seu paper en les negociacions al Pacte per tirar endavant el Decret llei de protecció del territori. I no han estat fàcils, ni ha faltat tensió en el si del Pacte.

Per què és important el nou Decret de protecció del territori

És rotundament ecologista. Amb la Llei d’espais naturals és el decret més important que s’ha fet a les darreres dècades a les Balears. Per primera vegada s’afronten els sòls urbanitzables i els falsos urbans. A Mallorca es desclassifica el sòl rústic APR (Àrea de Prevenció de Risc), que són 50.000 hectàrees, gairebé dues Palma i mitja. És un cop brutal a l’especulació urbanística.

Ho veieu com una victòria de MÉS.

És evident que sense MÉS aquest decret no existiria; s’ha impulsat des de la Conselleria de Medi Ambient.

N’hi haurà prou per frenar l’especulació amb el sòl rústic?

Posam unes limitacions molt importants i les construccions hauran d’estar vinculades al sentit comú, no a l’especulació. No té sentit que a les APR, zones sensibles de patir incendis i inundacions, s’hi puguin fer habitatges. I tampoc que en sòl rústic es fessin piscines com oceans.

No es podran fer mansions immenses amb tres o quatre piscines olímpiques, però sí cases de 900 metres cúbics amb piscines de 35 metres quadrats.

És un canvi substancial i qualitatiu importantíssim, deixam de banda les obres faraòniques vinculades a l’especulació urbanística.

Esperau que aquest decret ajudi a aplacar les crítiques pel Decret llei per reactivar l’economia, el que permet als hotels fer ampliacions del 15% sense llicència

El decret d’agilitació té algunes qüestions positives, com l’administració electrònica, els aspectes socials i sanitaris i l’agilitació de les subvencions. I també n’hi ha altres, com la que comentau, que han generat debats. Però sense MÉS per Mallorca al Govern les mesures que han generat debat serien molt pitjors i no tindríem el Decret de mesures territorials.

Afirmar que sense MÉS hauria estat pitjor no ve a ser el mateix argument que vàreu donar amb l’autopista de Campos?

Sempre tenim la tendència a comparar símbols negatius. I no és que no estigui d’acord amb el decret, no ho estic amb algunes qüestions. El partit socialista en algunes qüestions sectorials té polítiques diferents de les nostres, per això hi ha hagut unes negociacions, i tenim la representativitat que tenim: quatre diputats. Per això deman més suport social i electoral per poder tenir més pes.

La modificació de la Llei de turisme que va impulsar Biel Barceló en el seu moment ja permetia ampliacions de fins al 10% als hotels. La vostra crítica és del 5% de diferència?

Biel Barceló el que va fer fou reduir la disposició addicional Delgado, que permetia un creixement del 20% i, amb excepcions, fins a un 40%, augmentant places de manera molt important.

Consideram que amb un 10% en relació amb la modernització dels hotels ja n’hi havia prou. La continuació del decret ja ens anava bé, però som un govern que conviu en la diversitat, intentam trobar equilibris. El decret no és el que nosaltres plantejàvem, però es nota molt el valor afegit que hi representa la presència de MÉS.

La modificació que va impulsar Barceló es va fer fa tres anys, en un moment de creixement econòmic. Si llavors -creixent- es permetia un 10%, n’hi ha que no trobarien estrany que ara, al principi d’una crisi sense precedents, s’arribi al 15%.

Amb el 10%, sense noves places ni augments d’alçada, n’hi havia a bastament.

Vàreu haver de calmar els ànims de seccions locals descontentes pel decret econòmic?

És veritat que la filtració que va sortir el mateix dia va provocar alguns debats i vam tenir poc temps per explicar la negociació. Vàrem anar parlant amb els responsables de les agrupacions per explicar la situació i dir-los que amb aquella jugada no s’havia acabat el partit, que era la primera part. La segona part va ser el Decret de protecció del territori. Però no ho podíem comunicar tot directament, perquè si hagués circulat que negociàvem el Decret de protecció del territori, s’haurien pogut presentar projectes perillosos abans que s’aprovàs.

El Govern del Pacte hauria continuat si no s’hagués aprovat el Decret de protecció del territori?

Hi va haver moments de tensió, però va predominar la responsabilitat i l’interès general i es va entendre la importància d’un decret d’aquestes característiques. Està bé que hi hagi debats en el Pacte i que tots aprenguem dels processos negociadors. Amb Francina Armengol parlam en confiança, ens deim les coses de manera clara.

Vàreu desencallar la negociació en una reunió amb ella divendres horabaixa.

Sí. I a partir d’ara entre tots hem d’entendre que les negociacions han de ser d’una altra manera.

La continuïtat del Pacte està assegurada per al que queda de legislatura?

Continuarem treballant pels objectius que es varen marcar a principi de la legislatura, que s’han de redefinir amb aquesta crisi. Des del debat i amb lleialtat i les regles del joc clares continuarem treballant per un govern de progrés. Però voldria deixar clara la marginació contínua i absoluta del govern espanyol cap a les Illes Balears. Ara és més necessari que mai que l’Estat es comporti com nosaltres sempre ens hem comportat des del punt de vista de finançament, i amb el règim especial balear, o en qüestions tant de sentit comú que els ajuntaments puguin gastar els seus superàvits. Tindrem una posició molt bel·ligerant amb l’Estat perquè estam cansats de veritat d’aquestes injustícies i d’aquests deutes històrics. Tindrem una línia de feina pròpia.

Podem no s’ha queixat del Decret de mesures econòmiques urgents i el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, va explicar les mesures beneficioses per als hotels a la roda de premsa.

De vegades he trobat a faltar la complicitat de Podem, especialment en les polítiques d’esquerra, però en el Decret de mesures de protecció del territori hi va haver un acord molt important entre les dues formacions. Vàrem entendre que allò havia de sortir endavant, i vull destacar les figures d’Iván Sevillano i Alejandro López. Ara tot anirà molt millor.

Aquests dos decrets marcaran un punt d’inflexió en la manera de fer dins del Govern?

Pens que sí. Crec que tothom és conscient dels errors que s’han plantejat en el procés negociador. A partir d’aquí nosaltres plantejarem una manera diferent. Supòs que són processos que venen d’enrere, però jo entenc que ara canviaran.

El Govern aposta per reactivar el turisme tan aviat com sigui possible i per la construcció com a motors per sortir d’aquesta crisi.

El turisme té una vinculació directa amb una gran part del PIB, i fins i tot sectors que no són el dels serveis, com l’agroalimentari i el tecnològic, depenen directament del turisme. Però aquesta crisi hauria de servir per plantejar que no només hem de dependre del turisme, que no hauríem de malviure del turisme. Encara queda pendent el pla de reactivació econòmica. Per nosaltres hi ha tres principis clau per afrontar el canvi de model i la diversificació econòmica real: el foment del quilòmetre zero, l’impuls de les economies emergents i l’economia basada en la transició ecosocial.

stats