Política 09/11/2015

72 llums verds, 63 de vermells: resultat final d'una votació discutida

El Parlament aprova la declaració de ruptura en una votació ordinària malgrat la por del PP que fos secreta

Gerard Pruna
2 min
El resultat final de la votació de la declaració de ruptura / PERE VIRGILI

Barcelona72 llums verds, 63 de vermells i la declaració de ruptura aprovada al Parlament. S'havia parlat molt de com seria la votació del ple de ruptura. La setmana passada el PP havia fet circular la hipòtesi que JxSí i la CUP demanarien votació secreta. Una forma, entenien els populars, d'esquivar possibles represàlies judicials per als diputats que votessin a favor de la desconnexió de la resta d'Espanya.

Malgrat que els independentistes havien dit sempre que "donarien la cara" en el ple, la rumorologia impulsada pel PP ha acabat arribant a l'hemicicle, on Ciutadans, PSC i els populars han demanat que la votació es fes cridant un a un a tots els diputats. No ha prosperat. JxSí i la CUP han votat en contra d'aquesta tramitació per poc àgil i la declaració de ruptura –que s'ha llegit davant el ple i s'ha votat punt per punt- ha pogut tirar endavant seguint el format habitual, amb llums de color verd i vermell delatant els escons del sí i del no, separant l'hemicicle en dos.

Però no només el format de la votació era rellevant, també les xifres. Es mantindria inalterable el 72-63 que va sortir de les urnes el 27-S? Afegia incertesa la revelació del diputat de CSQP Joan Giner just abans que comencés el ple en què assegurava que volia abstenir-se, però que la direcció del grup parlamentari i de Podem l'havien amenaçat d'expulsar-lo si ho feia. Finalment ha votat conjuntament amb el seu grup en contra de tota la proposta de resolució, i el 72-63 només s'ha mogut en tres de les votacions i per distraccions de diputats. Així, en el primer punt un dels diputats de JxSí i la CUP no ha arribat a temps de prémer el botó, i en el quart i el vuitè ha estat un dels contraris a la declaració de ruptura –com el portaveu del PP, Enric Millo– que no ha encertat a votar.

Per al final ha quedat la votació de la proposta de resolució alternativa presentada per CSQP que demanava un referèndum i que ha estat eclipsada per l'escena que han protagonitzat els diputats del PP, que davant els aplaudiments independentistes han exhibit banderes espanyoles i catalanes dins l'hemicicle. També els diputats de CSQP s'han posat dempeus per mostrar, en el seu cas, uns cartells on es podia llegir, no sense dificultat, la paraula 'referèndum'.

stats