Política 16/05/2023

22 batles surten a defensar la majoria absoluta el 28-M

El PP, amb deu, és el partit que més en va aconseguir, molt per damunt de MÉS (4) i El Pi (3)

3 min
Antoni Solivellas (Escorca), Llorenç Perelló (Alaró), Carmen Ferrer (Santa Eulària), Xisca Porquer (Campos), Joan Rotger (Selva) i Joan Ribot (Ariany)

PalmaA un de cada tres municipis de les Balears (22 de 67) un partit va obtenir la majoria absoluta el 2019. Això implica tenir més de la meitat dels regidors, però no requereix superar el 50% dels vots. A Ferreries, per exemple, Entesa va treure el 45,4% dels vots i 6 dels 11 regidors, o el Grup Independent de Valldemossa es va quedar en el 45,7% dels vots i 5 dels 9 regidors. També va succeir a Llubí, Mancor de la Vall i es Migjorn Gran.

Algunes de les majories absolutes, com la d'Ariany, Costitx, Sant Joan de Labritja i Santa Eulària des Riu estan molt consolidades. En els dos primers casos, UM i després El Pi han governat aquests municipis del Pla de Mallorca ininterrompidament des del principi de la democràcia, i amb únicament dos batles: Antoni Pascual i Joan Ribot a Ariany, i Maria Antònia Munar i Antoni Salas a Costitx.

Aquest fet també es repeteix a Santa Eulària amb el PP, i és la majoria més significativa, ja que, amb 40.000 habitants, és el cinquè municipi més poblat de les Balears, només per darrere Manacor, Eivissa, Calvià i Palma. El 2019, el PP va aconseguir el 50,86% dels vots i 13 dels 21 regidors. Finalment, Sant Joan de Labritja és un altre dels fortins populars. El PP té la batlia des del 1994, i des del 1999 amb Antoni Marí al capdavant, que deixa el relleu a la diputada autonòmica Tània Marí, en aquesta ocasió després de 24 anys.

Val a dir que moltes de les majories es van donar en els municipis menys poblats de les Illes, on una petita diferència de vots pot determinar un gran nombre de regidors. A Escorca, el PP té els cinc regidors, és a dir, no té oposició. I tot amb 97 vots, ja que només es van comptabilitzar 136 votants. Això implica que els populars van obtenir el 73,5% dels vots, el segon millor resultat municipal del 2019. El primer fou el 75,8% d'El Pi a Ariany, i també hi destaquen el 72,8% del PP a Estellencs i el 70,5% dels regionalistes a Costitx.

Un cas peculiar pot ser el de Selva. Fa quatre anys Joan Rotger va retornar a la batlia, que va ocupar des del 1995 fins al 2016, fins que una moció de censura el va obligar a traspassar la vara municipal. El cas és que, si torna a obtenir la majoria absoluta i governa els quatre següents anys, es convertirà en el batle que més temps ha estat al capdavant d'un consistori a les Balears, amb 29 anys. Superaria així Maria Antònia Munar (1979-2007 a Costitx) i Vicent Guasch (el mateix període a Santa Eulària des Riu).

El PP té quasi la meitat de les 22 majories

De les 22 majories absolutes, el PP en va obtenir deu: les dues ja citades d'Eivissa, a més de Selva, Santanyí, es Migjorn Gran, Estellencs, Campos, Alaró i Alaior. En segona posició es troba MÉS per Mallorca, que es va quedar amb les de Deià –el batle és el coordinador del partit i candidat al Parlament, Lluís Apesteguia–, Esporles –només hi va haver l'esquerra: MÉS i PSIB–, Llubí i Mancor de la Vall. El Pi, tot i ser molt present en el Pla de Mallorca, només té les dues majories d'Ariany i Costitx, i Banyalbufar a la serra de Tramuntana.

El PSIB, tot i presentar-se a la pràctica totalitat de municipis, i governar en molts d'ells, pràcticament a tots ho fa amb pactes, ja que el 2019 només va tenir la majoria a Puigpunyent. En el cas de Menorca, l'esquerra ecosobiranista es va fer molt forta a Ferreries, i després hi ha les agrupacions independents municipals, que van tenir majoria a tres pobles de Mallorca: Vilafranca de Bonany (Partit per al Poble), Valldemossa (Grup Independent de Valldemossa) i Lloret de Vistalegre.

stats