Part Forana 26/05/2021

Sa Pobla, l'únic municipi de les Balears en risc extrem per coronavirus

Es Migjorn i Mancor estan en risc alt

ARA Balears
2 min
Mostres al laboratori de Son Espases

PalmaLa situació epidemiològica de sa Pobla ha empitjorat en les darreres setmanes i actualment és l'únic municipi de les Illes Balears en risc extrem per coronavirus. Segons ha informat la Conselleria de Salut, en els darrers quinze dies s'han detectat 49 nous casos de covid-19 al municipi i la incidència acumulada en els darrers 14 dies s'eleva a 356 casos per cada 100.000 habitants.

Es Migjorn és el segon municipi de l'Arxipèlag amb una pitjor situació epidemiològica. Segons les dades de la Conselleria de Salut, la incidència acumulada al municipi és de 205,1 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants i està, actualment, en risc alt. En el mateix nivell es troba també Mancor, el tercer municipi de les Illes Balears amb pitjors xifres epidemiològiques. En aquest cas, la incidència del coronavirus acumulada en els darrers 14 dies al municipi és de 193 casos.

La situació de sa Pobla, es Migjorn i Mancor és contrària a la de la Comunitat Autònoma en el seu conjunt. La corba de contagi continua davallant a les Illes, que presenten més bones xifres sanitàries cada dia. Aquest dimarts, l'Arxipèlag davalla dels 40 casos per 100.000 habitants (37,56 casos) i la taxa de positivitat és de 0,95%, molt per sota del llindar de 4% que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada. Els casos actius també baixen i n'hi ha avui 765. Pel que fa als hospitals illencs, atenen 13 pacients crítics infectats a unitats de cures intensives (un menys que ahir) i 33 a planta (dos més). D'altra banda, set professionals sanitaris continuen amb infecció activa i 41 estan en aïllament.

Actualment nou municipi de les Illes (Escorca, Estellencs, Fornalutx, Banyalbufar, Lloret de Vistalegre, Búger, Ariany, Maria de la Salut i Puigpunyent) no tenen cap cas actiu de coronavirus entre els seus residents, mentre que més de vint en tenen menys de cinc.

La variant índia ja ha arribat a Mallorca

El Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases ha detectat vuit casos de la variant índia del coronavirus a Mallorca, segons ha informat el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Es tracta de contagis lligats a un mateix brot "controlat i conegut" i que "no ha generat cap mena de transmissió".

Arranz ha dit que trobar noves variants "entra dins de la normalitat" i ha remarcat que els estudis més recents comproven que totes les vacunes aprovades per la Unió Europea són eficaces contra les variants britànica, sud-africana, brasilera i índia. "Quan la persona té una dosi hi ha menys eficàcia contra aquestes variants, però amb la pauta completa gairebé no davalla l'efectivitat", ha assenyalat el portaveu. "Ens deixa molt tranquils", ha afegit.

Cal recordar que a les Balears la variant dominant és la britànica, responsable d'aproximadament el 80% dels casos. A banda d'això, també s'han detectat contagis de les variants sud-africana, brasilera, colombiana, nigeriana i altres mutacions que tenen una certa resistència al vaccí quan la pauta de vacunació no està completa.

stats