Agricultura
Part Forana 10/08/2023

El preu de la garrova cau un 80%: es pagarà a 0,41 euros el quilo

La notícia preocupa als pagesos, ja que a Mallorca la producció ha augmentat un 30%, però la demanda pateix una davallada que pot arribar fins al 50%

2 min
El preu de la garrova cau en picat.

PalmaUna de les informacions més esperades en el sector agrícola mallorquí s'ha confirmat aquest dijous. El preu de la garrova cau entre un 70 i un 80% respecte dels dos darrers anys: la Cooperativa Camp Mallorquí la pagarà a 0,41 euros el quilo –per als socis– enfront dels 2,20 que es va arribar a pagar en alguns moments de l'any passat. Aquest preu, però serà inferior a les cooperatives de Sóller i Andratx on –arran del baix rendiment de la zona– es pagarà a poc més de 0,30 euros el quilo.

Els pagesos, que ja preveien la mala notícia, es mostren preocupats: "És la pitjor notícia que ens podien donar. Ara bé, mentre que si a una empresa li cauen els ingressos un 75%, faria fallida; el sector agrari aguanta i respon com pot", ha dit el president d'Unió de Pagesos, Tià Ordinas. Els pagesos entenen que "aquests darrers anys, el preu estava dins una bombolla", però consideren que el preu per "pagar els costos i obtenir algun benefici" hauria de moure's "al voltant d'un euro el quilo", afegeix Ordinas. Davant aquesta situació, ja hi ha alguns pagesos que enguany han decidit no collir la garrova: "Cada quilo que cullin serà perdre doblers", lamenta.

El fet és que no només el preu ha patit tal caiguda, sinó que la demanda també ha caigut, mentre que la producció ha apujat. "Segons els nostres càlculs la demanda ha davallat entre un 30 i un 50% a més que encara hi ha estocs de l'any passat pendents d'entregar. El mercat està molt turbulent", explica el president de Camp Mallorquí, Aldo Castelli. No obstant això, Castelli assegura que el preu que s'ha marcat des de la cooperativa és "el més correcte possible per tal que el sector no s'enfonsi". A més, destaca que s'han llançat a marcar un preu "correcte" sense "tenir tota la informació" respecte de la futura evolució del mercat.

Dels vint cèntims als dos euros: els preus de la garrova a Mallorca

El preu de la garrova es va disparar ara fa dos anys, el 2021, quan la demanda també apujà considerablement. Que el mercat farmacèutic i alimentari s'interessassin per la goma de garrofí –per les seves qualitats com a espessidor natural, estabilitzador i agent gelificant– va fer apujar la demanda i els preus. De fet, en algun moment es va arribar a pagar a 2,20 euros el quilo.

La pujada d'aquest preu va començar el 2018, quan passà de pagar-se a 0,37 euros el quilo a pagar-se'n fins a 0,90. En aquest moment, "es va donar més estima als arbres" i per això la producció ha anat augmentant, explica Castelli. Ara bé, per a trobar registres de preus com els del 2021 i 2022 ens hem de remuntar a l'any 1987, afegeix.

El sector alimentari i farmacèutic, que inicialment s'havia interessat en la goma de garrofí pel seu preu assequible, ha substituït ara aquest producte per altres més barats. Així, la demanda ha caigut fins a un 50%. No obstant això, Castelli explica que "si no es vengués d'aquesta escalada, el preu [0,41 euros/quilo] ens pareixeria més raonable". De fet, apunta que abans del boom dels dos darrers anys, el 2017, es va pagar a 0,20 euros el quilo.

stats