Sant Antoni
Part Forana 18/01/2023

Pollença fa balanç del Pi: "L’incivisme va tacar la festa"

L'Ajuntament valora prendre mesures "que no agradaran" per evitar els incidents ocorreguts durant la celebració

2 min
La Plaça Vella estava plena a vessar.

PalmaParticipants i polítics fan balanç de la pujada del Pi de Sant Antoni després de diversos incidents ocorreguts durant la celebració. "Hem d'assenyalar alguns punts que varen tacar el final de la festa", apunta Podem en un comunicat, mentre que des de l'Ajuntament també es fa autocrítica: "Ens reunirem per valorar aquesta pujada al pi i reflexionar sobre la seva seguretat", lamenten. Al matí, la jornada va ser tranquil·la i es va desenvolupar amb normalitat, però des que el pi va arribar a la plaça Vella, la celebració es va embrutar.

Un dels fets més criticats i al qual es refereixen els polítics ha estat l'aplicació d'amagat de saïm de porc a la part alta del pi, quan només s'hi pot posar sabó, i sobretot a la part alta, que és el tram més complicat, un fet que va "incrementar la perillositat de la festa", admeten des de l'Ajuntament. I s'hi sumen els de Podem. "Posar saïm o altres productes implica un augment dràstic del perill per a les persones que intenten aferrar-se a l'arbre", ha assenyalat el grup de l'oposició.

També l'aglomeració de gent i les ànsies de pujar varen fer impossible clavar el pi correctament a la plaça i, per tant, quedà inclinat, un fet que, sumat al saïm, impossibilità la pujada. Precisament no fou fins passada la mitjanit i després que el batle, Andrés Nevado, ordenàs aturar la festa, que Sergi Gómez, amb l'ajuda de les cordes, aconseguí coronar el pi.

Davant aquesta situació, l'Ajuntament es planteja prendre mesures restrictives amb vista a l'any que ve. "Molts no respecten el moment de començar a pujar i potser s'hauran de prendre mesures que no agradaran per evitar-ho". El cert és que la plaça estava plena a vessar de participants i espectadors, un fet que va dificultar el control de la festa per part dels organitzadors. El Consistori ha anunciat que convocarà una junta de portaveus, amb la comissió de festes, amb l'objectiu "d'analitzar la situació i millorar-ne la seguretat".

Agressió a una periodista

Un altre dels moments més comentats ha estat l'agressió a una periodista d'IB3 quan retransmetia a peu de carrer la celebració. Per Twitter s'han difós les imatges on es pot veure com un jove tira les restes de la seva beguda a la reportera, mentre li crida que ha de "respectar les persones".

Tot començà quan la periodista, Marta Ferrer, informà de l'estat d'una al·lota que havia resultat ferida. Ferrer explicà com es trobava i donà el seu nom, un fet que no agradà al seu germà, qui –visiblement afectat per la ingesta d'alcohol– va protagonitzar l'agressió. "Tot va anar molt bé, va ser una cosa puntual, però va ser molt desagradable. Vaig acabar xopa", ha detallat Ferrer.

Des de l'Ajuntament i l'oposició han condemnat els fets. També l'Associació de Periodistes de les Illes (APIB) i la mateixa empresa, IB3, han mostrat el seu suport a la professional i han lamentat la situació viscuda aquest dimarts.

stats