Festes populars
Part Forana 29/08/2023

L'Ajuntament de Felanitx canvia de data la revetla de Sant Agustí arran del caos d'enguany

Les imatges de joves botant la tanca del recinte del parc de la Torre s'han fet virals i han obligat el consistori a demanar disculpes

3 min

PalmaNi el fet que se celebràs en dilluns ni les restes del temporal van evitar que la revetla de Sant Agustí a Felanitx patís la saturació ahir vespre. Les imatges de diversos joves botant la tanca del recinte on es fa la tradicional festa es van fer virals a les xarxes socials, fet que aixecà la polèmica. Hores després dels fets, avui dematí, l'Ajuntament de Felanitx ha emès un comunicat per donar explicacions i per anunciar "mesures dràstiques per evitar la massificació a la revetla de Sant Agustí".

En concret, l'equip municipal ha comunicat que "la revetla de Kais Fest –la festa que organitza aquesta promotora local– no es farà el dia de Sant Agustí i passarà a ser de pagament i per a majors de 18 anys". "L'Ajuntament de Felanitx vol demanar disculpes, davant de tot, als felanitxers i felanitxeres que no pogueren gaudir de la festa amb normalitat. De fet, molts en varen desistir i partiren abans d'hora en veure la situació, les coes i l'allau de gent congregada als exteriors del recinte", assenyala el Consistori en una nota de premsa.

Una de les persones que ha denunciat a través de Twitter la situació que s'hi va viure ha estat la felanitxera i cantant Maria Hein: "Gent de Felanitx que no pot entrar a la revetla, gent sense seny botant les barreres i les autoritats no responen". "Estim molt el meu poble i Sant Agustí, però, si no hi posam ordre, s'acabarà aquest dia, que per a mi i molts de felanitxers és tan especial! Ara mateix, molt trista", lamentava.

També s'ha pronunciat respecte d'aquest tema el compte de Twitter d'El Cosso, darrere el qual apunten a "dos milions d'adolescents de clotell afaitat" com els que els han "tornat a fotre la revetla". Així mateix, esmenten el perfil de l'Ajuntament de Felanitx per demanar-li: "Us sona una cosa que es diu 'concertines'?".

L'Ajuntament diu que el problema va començar a les 20 h

Ara bé, segons l'Ajuntament, "el problema començà a partir de les 20 h, quan hi arribà una allau de gent que es congregà a la rodalia del parc municipal, on arribà a haver-hi 5.000 persones fora tot i que l'aforament ja estava complet". En aquest sentit, mantenen que "si hi va haver coes, fou precisament perquè no s'hi permeté més accés que el previst".

Sobre l'aforament, el Consistori ha aclarit que la capacitat màxima establerta per al parc de la Torre, on se celebra la revetla, "en cap moment no es va sobrepassar". "Hi havia 7.000 persones, que era l'aforament màxim previst després d'haver hagut de reduir el topall 1.000 persones a causa dels danys a l'escenari ocasionats per la tempesta de diumenge". I pel que fa a les persones que van botar les barreres, argumenten que "varen ser immediatament identificades i expulsades del recinte".

D'aquesta manera, i a banda de canviar la data de la revetla i limitar-ne l'entrada a les persones de més de 18 anys, la batlessa de Felanitx, Catalina Soler, ha indicat que "també es plantejarà l'opció de fer una polsera o un distintiu per als residents al municipi i també habilitar-hi dos accessos diferents: un per a empadronats i un altre per a no residents". "Estudiarem totes les possibilitats perquè el dia de Sant Agustí sigui per a gaudi de la gent del municipi. El que no podem permetre és que una revetla embruti el nom de Felanitx i molt manco que faci mal a les festes, perquè davant de tot estan fetes perquè els felanitxers i les felanitxeres en puguin gaudir plenament", ha declarat.

Bloc per Felanitx demana dimissions

No obstant les mesures anunciades, Bloc per Felanitx ha demanat "la dimissió de la regidora de Festes i el cap de Policia pel descontrol en l'aforament de la revetla de Sant Agustí". Segons diuen en un comunicat, "els accessos al parc Municipal de la Torre es varen tornar a veure totalment desbordats un any més davant l'afluència massiva de gent a la revetla de Sant Agustí i la inoperància del dispositiu policial establert".

"Els vídeos lamentables de persones, la majoria adolescents vinguts de fora, botant la tanca del parc per burlar el control d'aforament, totalment inoperant, ja han corregut com la pólvora i amenacen la imatge i el bon nom de Felanitx i la seva gent", adverteix el grup municipal. Bloc per Felanitx considera que "la manca de previsió és absoluta tenint en compte que és el segon any que es repeteixen aquests fets, i cal que se'n derivin responsabilitats polítiques, en aquest cas, per part de la Regidoria de Festes i els responsables del dispositiu policial".

Imatges de la revetla de Sant Agustí durant la festa Kais, a Felanitx
stats