Part Forana 23/07/2019

El PoésArt més català i feminista arriba a Artà en clau reivindicativa

El festival de poesia es farà el proper cap de setmana

Ara Balears
3 min
Cartell del PoésArt d'enguany.

ARTÀLa setena edició del PoésArt, el festival de poesia de l'Ajuntament d'Artà en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i dirigit per M. Antònia Massanet, arriba els dies 26 i 27 de juliol a Artà. Aquesta edició està dedicada a la poesia en català i feminista, per combatre els atacs constants a la llengua i a què són sotmeses les dones per l'auge de la ultradreta.

Els poetes participants són de Catalunya, el País Valencià i les Balears, i hi predomina la presència de dones, totes elles amb una gran consciència feminista i de gènere, que aniran omplint Artà de versos en les diferents activitats del festival: la inauguració, la Batupoètica, el Vermut Poètic, el PoésArt de Nit i el micro obert Amb Nocturnitat i Traïdoria.

En aquesta edició hi participen els mallorquins Miquel Àngel Adrover, Sebastià Alzamora, Cati Coll, Bartomeu Crespí i Àngel Terrón; de Catalunya, Meritxell Cucurella-Jorba i Sònia Moll; Begonya Pozo serà la representant valenciana, mentre que Carme Sánchez posarà la nota local al festival.

Pel que fa a la música, es comptarà amb l'internacional pianista de jazz Isaac Turienzo, deixeble de Tete Montoliu, en l'acte d'inauguració del festival. Com a punt final a les activitats del divendres actuarà Salvatge Cor, grup mallorquí liderat pel poeta Llorenç Romera. Pep Toni Ferrer, en la seva versió d'Oliva Trencada, serà l'encarregat de posar música a l'espectacle de cloenda, amb un concert performança dedicat a diversos poetes.

El divendres 26 es farà la inauguració del festival, a la Fundació Aina Maria Lliteras de Can Cardaix, que comptarà amb l'assistència de la delegada de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; la diputada al Congrés de Diputats Laura Borràs; Bel Olid, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana –entitat col·laboradora del festival–, a més de Manolo Galán, batle d'Artà; Toni Bonet, regidor de Cultura, i M. Antònia Massanet, directora del festival. L'acte acabarà amb un petit concert del pianista Isaac Turienzo i amb un brindis, gentilesa de Licors Moyà.

Batupoètica

A continuació serà el torn de la Batupoètica, una de les activitats més festives del festival, conduïda per Iván Martín, que consisteix en una ruta de recitals a bars i restaurants amb la batucada TremolArtà i recitals dels poetes participants i que acabarà amb un concert de Salvatge Cor a la terrassa del Teatre d'Artà.

El dissabte se celebrarà el Vermut Poètic, un animat recorregut amb recitals a comerços i llocs insòlits, com la Cooperativa Sant Salvador, on els poetes reciten entre sacs de pinso, amb l'acompanyament de l'Estol de Xeremiers d'Artà. Com a novetat, en ambdues rutes hi haurà un equip de so a tots els punts de recitació.

El PoésArt de Nit, l'espectacle de música i poesia que se celebra al Teatre d'Artà, inclourà enguany la direcció d'Iván Martín i la música d'Oliva Trencada, així com els poetes del PoésArt. Per primer any, en acabar hi haurà una signatura de llibres per part dels autors a la parada que la llibreria Embat de Palma posarà al vestíbul del teatre.

El festival acabarà amb l'activitat més poca-solta: Amb Nocturnitat i Traïdoria, un micro obert on tothom està convidat a dir la seva poesia o la dels seus autors preferits i que començarà a les 23 h a la cafeteria del Teatre d'Artà.

stats