Part Forana 31/05/2023

El primer pacte entre Vox i el PP a les Balears es cuina a Calvià

"El que ens uneix és més que el que ens separa", assegura el candidat popular a l'Ajuntament

2 min
Imatge del municipi de Calvià.

Palma"L'aritmètica ens diu que tenim l'opció de governar i aprofitarem aquesta oportunitat", ha assegurat el candidat popular a Calvià, Juan Antonio Amengual, referint-se a un pacte amb Vox a l'ajuntament del municipi. Cap dels dos partits esmentats han estat la força més votada, però sumen els regidors suficients per formar govern: vuit del PP i cinc de Vox. "Ningú no apostava per nosaltres, ens donaven per perduts, però això és el resultat d'una feina molt seriosa que s'ha fet durant els darrers mesos", ha assegurat el candidat popular.

El candidat del PP a Calvià, Juan Antonio Amengual.

La probabilitat que Calvià amb més de 50.000 habitants– sigui el primer indret de les Balears on Vox formi part d'un govern és alta, ja que encara que el PSOE ha guanyat les eleccions i ha tret 12 regidors, no suma majoria absoluta i tampoc no té cap aliat amb qui pactar. Per tant, les seves opcions per formar govern es redueixen a la possibilitat que un dels dos partits de dretes (o els dos) s'abstenguin i permetin la investidura del candidat socialista, Alfonso Rodríguez, l'actual batle en funcions.

Que el PSOE governi en minoria és una possibilitat, però les declaracions que ja ha fet Amengual (PP) deixen clares les seves intencions d'arribar a una entesa amb Vox: "El que ens uneix és més que no el que ens separa i tots dos tenim el mateix objectiu de governar". El popular lamenta que els mitjans de comunicació "demonitzin la formació d'extrema dreta", i critica no ho facin amb Podem, que "és qui ens duu a la pobresa". Les dues formacions es reuniran a finals de setmana per negociar, ha explicat.

Rodríguez (PSOE), per la seva banda, ha criticat la "manca de coherència del Partit Popular de Calvià amb Marga Prohens, que en l'àmbit autonòmic demanen responsabilitat perquè Vox no entri a cap govern, mentre que aquí ho donen per fet". A més, els acusa de "fer unes afirmacions o unes altres en funció d'allò que més els interessa a cada banda". Respecte d'una possible diferència de criteri entre el PP autonòmic i el calvianer, Amengual ha estat clar: "Per governar, nosaltres no tenim una altra opció; Prohens, sí".

El socialista valora positivament els seus resultats al municipi: "Hem guanyat amb una diferència de quatre regidors i deu punts respecte del PP". El socialista lamenta haver-se quedat a un regidor de tenir la majoria absoluta i considera que "si les altres opcions d'esquerres haguessin anat juntes, haurien tret dos regidors i hauríem pogut pactar".

L'alternativa del PSOE a l'esquerra, sense regidors

A l'esquerra del PSOE, els calvianers teníen dues alternatives: o bé votar la coalició MÉS-DECIDE encaçalada per Rafel Sedano, o bé la d'entre Podem i Esquerra Unida (EUIB), amb Margalida Plomer al capdavant. Cap de les dues formacions han tret regidors a diferència del 2019, quan es presentaren MÉS i Podem junts i n'aconseguiren dos.

No obstant això, Sedano consiera que no ha estat una "errada" i assegura que "nosaltres no hem complert el nostre objectiu de treure un edil, però el PSOE tampoc ha aconseguit la majoria absoluta com volia", ha dit, deixant clar que no se sent l'únic responsable que no hi hagi l'opció d'un pacte de progrés a Calvià.

stats