Part Forana 11/04/2022

Només un propietari de Deià presenta el seu habitatge a la borsa de lloguer

Fa un més que l'Ajuntament va posar en marxa la iniciativa que per ara té una quinzena d'inquilins interessats

2 min
El poble de Deià.

PalmaFa un més que l'Ajuntament de Deià va obrir una borsa de lloguer per facilitar l'accés a l'habitatge, però per ara només ha presentat els papers el propietari d'un immoble, segons assegura el batle, Lluís Apesteguia. De totes maneres, l'edil no passa pena, i té clar que "hi haurà més propietaris que s'hi sumaran. De fet, n'hi ha d'interessats, però encara no han fet la passa", assegura.

L'èxit d'aquesta iniciativa sí que ha influït en els llogaters, ja que per ara hi ha hagut "una quinzena d'interessats a arrendar una casa de la borsa", afirma el Batle. El Consistori recorda que els que hi vulguin participar hauran d'estar empadronats en el municipi, amb un mínim de cinc anys. En el cas de grups, almenys una de les persones interessades haurà de complir necessàriament aquest requisit.

La manca d'habitatge i els "preus disparats" són un dels motius pels quals l'Ajuntament obrí aquesta borsa. Els darrers deu anys, Deià ha perdut el 10% de la població. Ens hi jugam la nostra existència com a poble, perquè, si no, anirem desapareixent a poc a poc", insistí Apesteguia.

Aquesta iniciativa permet als propietaris que tinguin una casa buida a Deià cedir-la al Consistori, que els pagarà una mensualitat –tant si està llogada com no– i, posteriorment, les arrendarà a un preu inferior i més ajustat a la capacitat econòmica dels veïns. La quota que rebran serà de 6,30 euros el metre quadrat, amb un màxim de 923 euros mensuals. Si l'immoble està destinat al lloguer turístic, el Consistori pagarà 291,67 euros per plaça. En qualsevol cas, l'Ajuntament es compromet a retornar fins al 95% de l'Impost de Béns Immobles (IBI).

La cessió és per a cinc anys prorrogables. En tot cas, l'Ajuntament es compromet a retornar la casa en el mateix estat de conservació que al principi de l'operació. El termini per poder accedir als habitatges és fins dia 31 de desembre.

stats