Economia 21/01/2022

El preu de l'habitatge a les Balears és el segon més car de l'Estat

Eivissa és també el segon municipi amb un preu més elevat del metre quadrat

ARA Balears
2 min
La Conselleria d’Habitatge ha adquirit 44 pisos mitjançant el dret de tanteig i retracte.

PalmaLes Illes Balears són la segona comunitat autònoma de l'Estat on més car és comprar un habitatge. Segones les dades publicades pel portal immobiliari Fotocasa, el preu mitjà dels pisos i cases en venda a l'Arxipèlag és de 2.890 el metre quadrat, el segon més elevat del rànquing espanyol només per darrere Madrid on té un preu mitjà de 3.123 euros.

Segons detalla l'estudi del portal immobiliari, durant el 2021 es va registrar un increment destacat en el preu de tots els habitatges situats o bé a zones costaneres o lluny de les ciutats i dels nuclis urbans. Així, els municipis costaners de l'Arxipèlag, així com la Part Forana, han jugat un paper clau per situar l'Arxipèlag com la segona comunitat autònoma més cara per comprar un habitatge.

Un altre dels elements clau també que han provocat que les Balears estiguin al capdavant d'aquest rànquing (per darrere Madrid) és l'increment registrat els darrers mesos del preu de l'habitatge de segona mà. Cal recordar que l'Arxipèlag és la comunitat autònoma de l'Estat on s'ha registrat un major increment en el cost d'aquests habitatges. Segons les darreres dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, el preu mitjà del metre quadrat d'aquests habitatges és de 3.319 euros, molt per sobre de la mitjana estatal, que aquest primer mes de l'any se situa en 1.878 euros.

Cal recordar que, durant el 2021, l'Arxipèlag va registrar un increment continu en els preus dels habitatges de segona mà i s'ha mantingut la tendència a l'alça en relació amb les dades recollides durant el 2020 pel que fa als preus d'aquests tipus d'actius del sector immobiliari.

A més, Eivissa és també el segon municipi de tot l'Estat on més cars són els habitatges. A l'illa és de 5.128 euros, la segona d'un llistat liderat per Sant Sebastià, on el preu mitjà registrat a final de l'any passat va ser de 5.511 euros.

El BCE vol frenar l'increment dels preus

El debat sobre les pujades dels preus ha arribat a l’habitatge, que està creixent amb força a nombrosos països d’Europa fins al punt que el Banc Central Europeu ja s’està plantejant actuar per frenar possibles bombolles.

La sobrevaloració dels mercats residencials "està cada vegada més estesa i això és una preocupació", va explicar aquest dijous Luis de Guindos, vicepresident del BCE. "Crec que hem de començar a plantejar-nos la possibilitat de tornar a implementar mesures macroprudencials [a la banca]", va destacar l’exministre d’Economia espanyol.

stats