Part Forana 06/11/2020

Manacor: un confinament com un colador

Tot i els esforços, es fa impossible controlar totes les entrades i sortides

T. R.
3 min
Manacor: un confinament com un colador

ManacorLa Conselleria de Salut va decidir confinar Manacor durant com a mínim 15 dies, vetant l’entrada i la sortida de ciutadans del nucli urbà a no ser que tinguin una causa justificada i acreditada. Aquest confinament perimetral pretenia frenar els contagis de covid-19, que s’havien desbocat a la ciutat. Per aplicar aquestes restriccions, la Policia Local de Manacor, amb el suport de la Policia Nacional, ha de controlar les entrades i les sortides de la zona confinada. Però entre els dos cossos no tenen prou agents per controlar-ho tot. Manacor, a la pràctica, és un colador on no és difícil saltar-se el confinament d’entrada, per exemple, anant-hi en tren en lloc de fer-ho en cotxe.

La Policia Local de la ciutat té una plantilla d’uns 90 treballadors, que són insuficients per vigilar dia i nit que els ciutadans no desobeeixin les restriccions. És per això que en algunes entrades a la zona perimetral els controls no són permanents, sinó intermitents, en el millor dels casos. Aquest és el cas, per exemple, de l’estació de tren. El batle del municipi, Miquel Oliver, admet que ara per ara “és impossible establir un dispositiu de 24 hores”.

La Policia Local s’encarrega de controlar les entrades i sortides de Portocristo, Cales de Mallorca i Felanitx, mentre que la Policia Nacional ajuda el cos municipal controlant les rotondes de Palma i Sant Llorenç. Però a l’estació de tren gairebé no hi ha controls. La vigilen treballadors de l’empresa de seguretat privada Trablisa, però no tenen la legitimitat per demanar documentació, tan sols vetllen per la seguretat del recinte i per evitar-hi incidències. Entre la manca d’efectius i el control als altres punts d’accés a Manacor, la Policia Local tan sols es pot permetre fer-hi algunes visites durant el dia per revisar que els qui arriben o se’n van tenen un motiu justificat. L’ARA Balears ha pogut comprovar aquesta mateixa setmana com, en ple migdia d’un dia feiner, entre les 11.15 i les 12.30 h, 30 persones arribaven en tren a Manacor i en partien 20 més sense que ningú no els demanàs res, cap mena d’acreditació o justificació. “Duc la cita de l’odontòleg per si me la demanen, però veig que no ha estat necessari”, explica Antònia Ferrer, veïna de Marratxí. Però ella ho entén: “No és fàcil estar pendent de tothom si falten mans; la gent ha d’actuar amb responsabilitat i per pròpia voluntat, no deixar-ho tot en mans de la policia perquè controli si ho fas bé o no”.

Però, a més, els controls de carretera només es fan a una banda de la via, o sigui que o es vigilen els que arriben a Manacor o els que se’n van. A més, no es controlen els camins que duen a foravila, a les cases fora del nucli urbà, i que, per tant, queden fora del perímetre. La gent que viu a foravila no pot accedir a la ciutat pels camins principals, però no té problemes per fer-ho per camins i carreteres secundàries. Però el fet és que si hi hagués prou policies i els controls per garantir el confinament fossin exhaustius, és molt probable que es creassin grans embossos a les entrades i les sortides del municipi.

Ocupats amb les pasteres

L’inspector de la Policia Local de Manacor, Manel Prieto, assenyala que la col·laboració entre els cossos de policia és essencial. I la Policia Nacional a Manacor col·labora amb ells. Tot i això, durant molts dies no s’hi han pogut destinar agents de Palma, perquè a Ciutat han estat ocupats aplicant la Llei d’estrangeria als migrants que han arribat en pastera els darrers dies. Fonts de la Delegació del govern espanyol asseguren, amb tot, que es reforçarà el control, segons les necessitats i tant com sigui possible. Tant la Delegació com l’Ajuntament de Manacor apel·len a la responsabilitat individual dels ciutadans.

Amb la majoria d’agents dedicats a fer controls als punts d’accés de Manacor, la Policia Local només té una patrulla lliure per cobrir possibles urgències. També té el suport dels membres de Protecció Civil, però aquests no poden assumir les tasques específiques dels cossos policials i es dediquen a passejar pel carrer recordant les mesures imposades per Salut.

stats