Part Forana 07/06/2017

Llubí ret "honor i glòria" al capellà Poquet, afusellat fa 80 anys

L'Ajuntament també recorda tots els llubiners assassinats i represaliats

Miquel Barceló
2 min
Intervenció de Gabriel Janer Manila, vora la tomba del capellà Poquet, coberta per una bandera republicana.

LlubíLa memòria de Jeroni Alomar Poquet (1894-1937), l'únic religiós de Mallorca jutjat i afusellat durant la Guerra Civil, ha quedat incrustada a la història de Llubí, el seu poble, que aquest dimecres li ha retut un emotiu homenatge al cementeri, on en descansen les restes. Un centenar de persones han assistit a l'acte al qual s'ha recordat la seva valentia en defensa dels valors de l'Església, que mirà cap a un altre costat mentre ell queia abatut, ara fa 80 anys, a la murada del cementeri de Palma, després de ser acusat d'un delicte de traïció i encobriment de dues desercions.

Jeroni Alomar Poquet: l'assassinat del capellà rebel

L'escriptor Gabriel Janer Manila, en el torn d'intervencions, ha dit que es compleix l'aniversari "d'un assassinat" i que Poquet fou víctima d'una sentència injusta "que cal anul·lar per fer justícia". Nicolau Pons, autor de la seva única biografia i absent a l'acte, remeté una carta que hi ha estat llegida i en què destaca "la virtut de la caritat amb el proïsme" de Poquet, tot recordant la seva mort davant "el silenci sepulcral" de l'Església, abans de clamar "honor i glòria a don Jeroni". Celestí Alomar, en nom dels familiars, ha esmentat la valentia del religiós per ajudar els altres en un clima de terror i una situació de barbàrie. "Hi hagué més llubiners assassinats i represaliats, aquest homenatge d'avui és també per a ells", ha afegit en acabar la intervenció.

La batlessa, Magdalena Perelló, en representació de l'Ajuntament, ha demanat disculpes per l'actuació de la Comissió gestora consistorial que va assumir el poder municipal després del cop d'estat. També ha recordat totes les víctimes del poble i ha dedicat un reconeixement especial a les dones que feren costat al capellà, i especialment a la seva mare, davant el fatal desenllaç. Perelló ha conclòs l'acte dipositant, juntament amb un familiar del capellà, una corona de llorer sobre la tomba de Jeroni Alomar Poquet, "que simbolitza la victòria i el triomf dels principis de la justícia i la pau".

La batlessa de Llubí i un familiar del capellà Poquet dipositen una corona sobre la tomba.

Llubí va perdre, a més de capellà Poquet, un altre religiós durant la Guerra. Es tracta de Miquel Pons i Ramis, assassinat per milicians a Barcelona el 1936. L’Ajuntament ha organitzat dos actes per recordar ambdues figures. D’una banda, aquest divendres a les 21.30 h a la biblioteca municipal (c. Ample, número 1), tindrà lloc una conferència amb el títol: '80 anys després, aportacions documentals sobre el cas de Jeroni Alomar i Poquet, el capellà llubiner afusellat pels feixistes el 1937', a càrrec de Gabriel Alomar i Lluís Colom. La segona serà el divendres 16 de juny al mateix escenari i també a les 21.30 h, i es titula '80 anys després, l’assassinat del pare Miquel Pons i Ramis, missioner dels Sagrats Cors, el capellà llubiner assassinat pels milicians a Barcelona, 1936', a càrrec de Josep Amengual i Batle.

stats